По-малко работа за социално слабите

По-малко работа за социално слабите
Броят на работните места се свива почти на половина – от 9100 на 5148. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата ще осигурява по-малко работа за най-слабо квалифицираните българи, след като правителството сви наполовина програмата „От социални помощи към заетост“.

Програмата осигурява работа на хората в най-неравностойно положение на пазара на труда.

Броят на работните места се свива почти на половина – от 9100 на 5148, съобщи bTV. Това обаче са работни места, а не брой заети, уточняват от медията.

През изминалата година за различен период от време чрез програмата са били заети и са намерили работа повече от 28 000 безработни, а прогнозата е през настоящата година това да се случи за около 11 000.

„Тази програма е добра, тя осигурява на много хора работа. Трябва да продължи програмата, за да могат хората да работят и да си изкарват прехраната“, смята Румяна Асенова, която от седем месеца участва в една от програмите на социалното министерство.

Кметът на село Коиловци Красимир Иванов признава, че безработицата е основен проблем в малките населени места.

Благодарение на социалните програми над десет души работят и получават заплати. При намаляване на парите или отпадане на програмите проблемите в селото ще се увеличат, защото хората нямат никаква друга алтернатива, категоричен е кметът.

От Агенцията по заетостта обясняват, че драма в намаляването на броя позиции по програмата няма, защото тя няма за цел да осигури трайна заетост, а да създаде работни навици у хора, които традиционно са свикнали да живеят на осигуровки.

„Но тези лица могат да се включат и в различни други инициативи, които имаме по националния план за заетостта. Те не са единствено група, която е в тази програма, могат да участват в други програми“, обясни Дора Ганева от Агенцията по заетостта.

Друго успокоение за безработните е, че част от програмата ще прелее и в следващата 2013 година, защото наетите за снегопочистване на общинските терени ще имат работа поне до края на март.

За сметка на свиването на тази програма правителството увеличава с 25 милиона лева парите по Оперативна програма „Човешки ресурси“, която осигурява професионална квалификация на безработните.

#помощи #заетост #Агенцията по заетостта #безработни #квалификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници