Дългът на Гърция може да бъде облекчен през 2014 г.

Дългът на Гърция може да бъде облекчен през 2014 г.
Дейселблум сподели, че е доволен от прилагането на програмата за оздравяване на бюджета и от наложените на страната реформи, но изтъква, че "намаляването на дълга ще зависи от връщането на гръцката икономика към растеж". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ново облекчаване на суверенния дълг на Гърция през 2014 г. не е изключено при условие, че Атина запази целите си, определени от Европейския съюз и Международния валутен фонд за оздравяване на икономиката й, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, предава БГНЕС

"Преди лятото на 2014 г. ще сме преразгледали постигнатия от Гърция напредък и това, което трябва да се направи, за да се намали дългът", заяви Дейселблум в интервю за в. "Та Неа".

В друго интервю за либералния "Катимерини" той уточнява, че еврозоната "все още не е решила формата на облекчаването на дълга, нито дали той ще включва заличаване на двустранни заеми", договорени в Атина от нейните партньори.

Дейселблум припомня, че въз основа на решението на Еврогрупата от ноември 2012 г. еврозоната "е готова да направи още, за да помогне на Гърция при условие, че страната е изпълнила изцяло своите ангажименти".

Финансовите министри на еврозоната решиха на срещата през ноември, че Атина, която прибегна до механизма на спасителните помощи от ЕС и МВФ през 2010 г. в замяна на заеми, може да поиска ново намаляване на дълга си след двете съкращения през 2012 г.

Гръцкото правителство заяви многократно, че в тази връзка иска на всяка цена да постигне първичен бюджетен излишък през 2013 г.

Дейселблум сподели, че е доволен от прилагането на програмата за оздравяване на бюджета и от наложените на страната реформи, но изтъква, че "намаляването на дълга ще зависи от връщането на гръцката икономика към растеж".

#Гърция #МВФ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници