ЕС иска компаниите да разкриват данъците си във всяка държава

ЕС иска компаниите да разкриват данъците си във всяка държава
Мишел Барние
A A+ A++ A

Големите корпорации би трябвало да разкриват колко данъци плащат във всяка държава, в която имат бизнес, заяви еврокомисарят Мишел Барние, който отговаря за регулирането на вътрешния пазар и услугите, съобщава „Дневник“.

Барние даде това предложение по време на посещението си в Холандия в четвъртък.

Според него големите финансови дружества трябва да  разкрвиват печалбите си, данъците върху тях и субсидиите, които получават във всяка страна – членка на ЕС, както и в страни извън съюза, в които оперират.

„Ще разширим тези задължения и върху големите компании и групи“, се казва в текста, разпространен предварително.

Тази мярка ще бъде предприета заради доклад на Сената на САЩ от началото на седмицата, в който се посочва, че комратията „Епъл“  е плащала минимални или никакви данъци върху печалба от милиарди долари. Тези огромни приходи са били прекарвани през ирландските й поделения, както и че е договорила специална ставка по корпоративния данък от по-малко от 2%.

Според Барние особено важна е прозрачността на приходите на компании в добивната промишленост - природни ресурси, петрол, газ и дърводобив; ще трябва държава по държава да разкриват какво са плащали на съответните правителства.

„По този начин богатите на ресурси държави ще бъдат по-добре информирани какво се плаща от мултинационални компании на техните правителства за добива на петрол, газ и руди и за сеч в горите им. Посланието е ясно: и компании, и правителства трябва да бъдат държани отговорни за експлоатирането на тези ресурси“, категоричен е еврокомисарят.

#Мишел Барние #ЕС #Холандия #данъци #"Епъл"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници