Шефът на МВФ вече е „наблюдаван свидетел"

Шефът на МВФ вече е „наблюдаван свидетел"
Статутът на "наблюдаван свидетел" означава, че при бъдещи изслушвания, Кристин Лагард ще отговаря на въпроси в присъствието на адвокат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френските магистрати решиха в петък да не започват официално разследване срещу шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард заради ролята й в арбитраж, позволил на приближен на бившия президент Никола Саркози да получи 285 млн. евро, съобщи Ройтерс.

Вместо това Лагард стана „наблюдаван свидетел", което означава, че при бъдещи изслушвания, тя ще отговаря на въпроси като свидетел в присъствието на адвокат.

Това се случи, след като шефът на МВФ дава показания в продължение на два дни във връзка с решението си през 2008 г., когато заемаше поста финансов министър в правителството на Саркози, да използва арбитраж за разрешаване на правен спор между държавата и бизнесмена Бернар Тапие.

Решението е положително за Лагард, тъй като официално разследване срещу нея би било много по-унизително, коментира агенцията.

Излизайки от съда в Париж в петък вечерта Лагард прочете предварително написано изявление, в което посочи, че не е действала срещу обществения интерес, както и че решението на съда е било очаквано.

От МВФ отново обявиха, че имат пълно доверие на Лагард, която пое поста от предшественика си Доминик Строс-Кан, напуснал в средата на 2011 г. заради секс скандала с камериерка в нюйорски хотел.

#Кристин Лагард #МВФ #Париж #Никола Саркози #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници