Петър-Емил Митев: Машината на ГЕРБ се разрушава

Петър-Емил Митев: Машината на ГЕРБ се разрушава
По време на управлението на ГЕРБ беше прекрачена границата на основния принцип за разделение на властите. Веднага след като ГЕРБ излезе от управлението виждаме как институциите започват да се възстановяват, да оздравяват, да придобиват самостоятелност.
A A+ A++ A

Ние сме в една цялостно различна ситуация, има алтернатива на ГЕРБ и тя е налице, а това означава, че машината на единовластие на ГЕРБ ще започне да се разрушава. Това заяви проф. Петър-Емил Митев по време на дискусията за политическите събития от последния месец, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“, предаде БГНЕС.

По време на управлението на ГЕРБ беше прекрачена границата на основния принцип за разделение на властите. Веднага след като ГЕРБ излезе от управлението виждаме как институциите започват да се възстановяват, да оздравяват, да придобиват самостоятелност, коментира проф. Митев.

„Имаме кабинет, който по своя състав и по подкрепата, която получава, следва да бъде кабинет на дейността. Сега очакванията на хората са конструктивни, очакват се решения на проблемите. Съдбата на кабинета и реалната му възможност да изпълни мандата ще зависи от преките му решения и от доверието, което ще спечели през първите месеци. Имаме основания да смятаме, че кабинетът има шанс да посрещне проблемите“, каза още той.

Проф. Митев коментира и спекулациите от страна на ГЕРБ, че има нова тройна коалиция. „Когато „Атака“ подкрепяше ГЕРБ, никой не говореше за двойна коалиция“, напомни той и отбеляза, че всички депутати са длъжни да се регистрират.

Според него поведението на „Атака“ и нейния лидер в деня, в който се гласуваше кабинетът „Орешарски“, показва не че „Атака“ подкрепя кабинета, а че „Атака“ желае съществуването на това Народно събрание, защото при нови избори „Атака“ би могла да изгуби положението си в момента.

„Атака“ разбира своите собствени интереси и за това прави най-естественото нещо - да се регистрира, коментира проф. Митев.

Според Димитър Ганев това, което предстои, е изместване на политическия фокус от Министерския съвет, както беше досега, към Народното събрание. „Всяко важно решение ще се гледа под лупа, ще се гледа кой как гласува и като че ли Народното събрание вече няма да е производна на Министерския съвет, която само узаконява решенията на кабинета, коментира той.

„Ако този кабинет прекрати предсрочно мандата, то няма да е заради разпад на мнозинството, а би било заради социални протести“, смята Димитър Ганев. Според него обаче правителството „Орешарски“ може да има много силна чувствителност към обществените настроения. Ганев смята, че новото правителство ще търси подкрепа от Брюксел и това показва и мястото на министъра на правосъдието като вицепремиер, и фактът, че този пост се заема от човек, ръководил представителството на ЕК в България.

„Като че ли обществените очаквания за справедливост за първи път придобиват своя правилен адресат – Главна прокуратура“, коментира още Ганев. Според него главният прокурор след няколко месеца може да стане най-одобряваната фигура в България.

#Петър-Емил Митев #ГЕРБ #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници