КНСБ иска още 31 млн. лв. за заетост

КНСБ иска още 31 млн. лв. за заетост
Средствата по Националния план за действие по заетостта да се увеличат с 31 млн. лв. до края на годината, при минимална работна заплата от 340 лв. За това настояват от КНСБ. На сн. лидерът на синдиката Пламен Димитров.
A A+ A++ A

Средствата по Националния план за действие по заетостта да се увеличат с 31 млн. лв. до края на годината, при минимална работна заплата от 340 лв.

За това настояха от КНСБ, цитирани от "Стандарт" Поводът е информацията от социалното министерство, че по-голямата част от парите по плана са договорени до края на април и след септември се очаква сложна ситуация на пазара на труда. Според разчетите на синдикалистите са необходими допълнително средства за наемане на 7150 безработни до 6 месеца чрез субсидирана заетост в размер на 27 млн. лв.

Средствата следва да бъдат разпределени към няколко програми, които няма да формират голяма преходна заетост за 2014 г. и ще дадат възможност за задържане на безработицата през най-тежките зимни месеци. КНСБ напомня, че за реализирането на това е необходимо да бъде увеличен броят на заетите по Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост" с 3 000 лица, като изчислените от експертите средства за тази цел са 11 млн. лв.

КНСБ предлага още да бъде увеличен броят на заетите по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания" с 3 000 лица. Необходимите средства за това са 10 млн. лв. По Програма „Старт в кариерата" да бъде увеличен броят на включените в нова заетост с 800, с което ще се даде възможност на повече младежи да намерят своето първо работно място, като средствата, необходими за тази цел, възлизат на 4,3 млн. лв.

Исканията на синдиката са за допълнителни средства и за Национална програма „Нова възможност" с цел увеличаване броя на заетите лица с нови 350, за което са необходими 970 200 лв.

КНСБ настоява за актуализиране на възнагражденията по вече сключени договори пропорционално с увеличението на минималната работна заплата (необходими средства 4 170 709 лв. при минимална заплата от 340 лв.). Предвид на това, че образованието е основна предпоставка за по-успешното намиране на работа, КНСБ спешно предлага и приемането на всички нормативни документи (в това число свързани с европейските инструменти), като - промяна на Закона за професионално образование и обучение и Закона за висшето образование, указания и приложения към тях, включително процедури, гарантиращи завършване на реформата в образованието в контекста на предварителните условия по Споразумението за партньорство 2014-2020 г., включително въвеждане на елементи на дуалната образователна система.

Конфедерацията смята за наложително спешното регламентиране на института на стажуването в различните му форми.

#КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници