Парламентарните комисии ще създават обществени съвети

Парламентарните комисии ще създават обществени съвети
Парламентарните комисии в Народното събрание да могат да създават обществени съвети, е предложение на депутата от Коалиция за България и зам.-председател на НС Мая Манолова.
A A+ A++ A

Парламентарните комисии в Народното събрание да могат да създават обществени съвети, е предложение на депутата от Коалиция за България и зам.-председател на НС Мая Манолова.

Това и други промени днес се дебатират на заседание на Временната комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, предаде БГНЕС. За да няма недоразумения остава възможността за избор на още две зам.-председателски места - ГЕРБ и "Атака" да излъчат свои кандидати за участие в ръководството на НС, посочи Мая Манолова.

В правилника се сменя понятието "независим народен представител" с народен представител, нечленуващ в никоя ПГ. Павел Шопов от "Атака" предложи да се създаде Комисия по имуществото, доходите и разходите на политическите партии. Според него била "върховна глупост" създаването в предишното 41 НС на Комисия по външна политика и отбрана, която е смесвала две области, които не могат да се съвместяват.

Предложенията за постоянни комисии в НС са за: Комисия по икономическата политика и туризъм; Комисия по енергетика; Комисия по бюджет и финанси; Комисия по правни въпроси; Комисия по регионална политика, местно самоуправление и инвестиционно планиране; Комисия по външна политика; Комисия по отбрана; Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред; Комисия по земеделието и горите; Комисия по труда и социалната политика; Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта; Комисия по здравеопазването; Комисия по околната среда и водите; Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения; Комисия по културата и медиите, Комисия за взаимодействие с гражданските организации и движения; Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите; Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика; Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения; Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; Комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Павел Шопов от "Атака" смята също, че петициите като предмет на гражданската инициатива трябва да отпаднат от Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и да отидат в Комисията за гражданско общество.

Колегите му гласуваха "за" предложението му. На заседанието бе постигнат консенсус в комисиите да има поне по двама души членове от всяка ПГ, а в мегакомисията за сигурността - по трима. Шопов предложи също да се създаде специален канал по БНТ и всички заседания в пленарна зала да се излъчват по него и по БНР, но тази негова идея бе оставена от колегите му за дебат в по време на първото четене в зала.

#Парламент #комисии #Мая Манолова #Павел Шопов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино