170 организации скочиха срещу преместването на Държавната агенция за закрила на детето

170 организации скочиха срещу преместването на Държавната агенция за закрила на детето
Елка Налбантова на пресконференция на неправителствени организации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 170 неправителствени организации се обявиха срещу намерението на новото правителство да премести Държавната агенция за закрила на детето към Министерството на младежта и спорта, предаде БГНЕС.

Причината е, че структурна реформа в Държавната агенция за закрила на детето би застрашила процеса по извеждане на децата от институциите и предстоящото преместване на над 2000 деца в нови социални услуги в цялата страна.

„През следващите две години всяко от тези 2000 деца трябва да бъде преместено в подходящата за него услуга, според оценката на рисковете за него“, заяви Елка Налбантова от Коалиция „Детство 2025-та година“.

Според нея целият този процес се управлява от Държавната агенция за закрила на детето. От всички оценени към момента деца, индивидуално е оценен и рискът за всяко едно от тях как да бъде преместено, има около 300 високорискови деца, за които особено внимателно се взема всяко едно решение за тях на национално ниво.

„Ако държавната агенция бъде преместена, ние се питаме как би продължила и кой ще управлява този процес, който е много над ресорите на което и да е министерство“, добави Елка Налбантова от името на неправителствените организации, ангажирани със закрилата на децата.

На 6 юни в Брюксел стартира кампания „Да отворим врати за децата на Европа“, която цели правителствата на всички страни в Европа да вземат решения или да продължат реформите по затварянето на домовете и разкриването на услуги в подкрепа на семейството.

„Очакваме и България да продължи да бъде част от този процес“, каза Галина Бисет.

#Държавната агенция за закрила на детето #НПО #Министерството на младежта и спорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино