Откриха изгубилия се в Пирин младеж (Обобщение)

Откриха изгубилия се в Пирин младеж (Обобщение)
Малко преди 12.00 часа на обяд младежът е бил открит, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.
A A+ A++ A

19-годишен младеж, участващ в планински маратон в Пирин, се изгуби в Пирин планина в неделя вечерта, но за щастие беше открит днес по обяд.

Младежът е в добро здравословно състояние, а сигналът за инцидента е бил подаден в неделя от организаторите на маратона, които обяснили, че момчето е преминало през контролната точка, но след това се е загубила всякаква връзка с него и не е отговарял на мобилния си телефон.

Най-вероятно младежът се е загубил на слизане от връх Вихрен.

Кметът на Община Банско Георги Икономов също се включил в спасителната акция.

Около 40 души се намираме на хижа „Вихрен“, като освен от Община Банско съм помолил да се включат хора от полицията, пожарната, както и от Национален парк „Пирин“ в спасителната акция за 19–годишното момче, което се загуби в Пирин“, обясни Икономов по време на издирването.

Сега се извършва организацията за разпределение на групите така, че те да бъдат от двама, трима доброволци и един представител на Планинска спасителна служба. 30 души, които издирват младежа, вече са в планината. Не бива да се прекалява с броя на хората, които го търсят, защото в планината обстановката е много сложна, има лед и сняг, а хората в спасителната акция не са много подготвени за тези условия“, посочи Икономов около 10.00 часа.

Очакваше се до час и половина да пристигне хеликоптер в Банско, който също да се включи в издирването.

Младежът е млад, трениран, имал е в себе си някаква храна и се надяваме всичко да бъде наред. Търсенията в планината ще продължат, докогато може и докогато има резултат. Когато се стъмни, нещата стават доста по-опасни и издирването се прекратява“, каза кметът.

Малко преди 12.00 часа на обяд младежът е бил открит, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Изгубилият се участник в организирано катерене на връх Вихрен е открит от горски служители в района на Кресна. Младежът е бил в съзнание, в отлично здравословно състояние.

Прекарал е нощта в планината спокойно. Разговарял е по телефона с майка си, а баща му благодари на спасителите от Планинската спасителна служба, Община Банско, Пожарната, полицията и всички, които се включиха в издирването на сина му.

Искам да изкажа най-сърдечни благодарности към всички, които участваха в спасителната акция за намирането на сина ми“, каза Ивайло Александров, бащата на изгубилия се младеж.

Александров благодари специално на кмета на Община Банско Георги Икономов, началника на полицията, началника на пожарната и най-вече на всички екипи на Планинска спасителна служба.

Той посочи, че до преди малко е търсил сина си заедно с приятели на връх Вихрен и отскоро е разбрал, че синът му е намерен.

Все още не съм се виждал със сина си и нямам почти никаква информация какво се е случило”, сподели още Ивайло Александров.

#Пирин #младеж #изгубен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници