Агенцията по храните: Евтините стоки са некачествени

Агенцията по храните: Евтините стоки са некачествени
Колкото са по-евтини колбасите, толкова по-голямо е количеството на соята и на консервантите в тях, обясни д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните.
A A+ A++ A

„В момента хората купуват евтини храни, което е един от основните проблеми. Производителите произвеждат това, което се търси“, обяви д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова телевизия.

По думите му най-евтините колбаси съдържат сланина, соеви изолати и много Е-та.

„Е-тата от 100 до 200 са оцветители, от 200 до 300 са за удължаване срока на годност. Ние следим в храните да се влагат Е-та, които са разрешени от наредбите, защото има такива, предназначени например само за сладкарската или месопреработвателната промишленост“, посочи Кулински.

По думите му колкото са по-евтини колбасите, толкова по-голямо е количеството на соята и на консервантите в тях.

„Има стоки, които сравнително добре балансират между качество и цена. Лошото е, че в последните 1-2 години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество“, заяви той. Експертът обаче успокои, че все пак тези продукти не са опасни за здравето на потребителите.

Кулински добави, че на пазара има и храни с доста високо качество - както месни, така и млечни продукти на български производители.

#Любомир Кулински #Българската агенция по безопасност на храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници