Видео, в което турски полицай стреля по протестиращи, взриви интернет

Видео, в което турски полицай стреля по протестиращи, взриви интернет
27-годишният Етем Сарисюлук е в тежко състояние в болница след намесата на органите на реда в потушаването на антиправителствен протест на централен площад в столицата. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Прокурорът на Анкара е започнал разследване на твърденията, че турски полицай е прострелял в главата протестиращ, съобщи bTV.

27-годишният Етем Сарисюлук е в тежко състояние в болница след намесата на органите на реда в потушаването на антиправителствен протест на централен площад в турската столица, предават местни медии.

Видео в интернет показва как полицай рита демонстрант, след което насочва пистолет към протестиращата група, стреля и бяга.

На записа се вижда как мъж пада на земята, а тялото му е заобиколено от останалите, които викат за помощ. Клипът е заснет от турския Kanal D и не може да бъде потвърден от независим източник.

Видеото е публикувано и във „Фейсбук“ с обяснение за започналото разследване и вече е споделено стотици пъти. Според адвоката на Сарисюлук състоянието на младежа е „много сериозно“.

„Очакваме лоши новини във всеки един момент. Мозъкът и сърцето му работят, но останалите му органи отслабват“, казва Казим Байрактар пред сайта Bianet.

Milliyet News предаде, че прокурорът е поискал името на полицая, но от органите на реда са отказали да съдействат.

Според адвоката е в действие схема за покриване на униформения. „Ясно е, че инцидентът е свързан с полицейска стрелба – това е, което ни казват видеокадрите и очевидците“, допълва защитникът.

Пенсиониран военен, който е бил на мястото, казва пред Milliyet, че полицаят е стрелял няколко пъти. Други очевидци са преброили 6-7 изстрела.

Според балистичната експертиза е възможно куршум да е рикоширал в земята и след това да е попаднал в тялото на Сарисюлук.

#Турция #стрелба #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници