Google Wallet се е превърнал във финансова гробница

Google Wallet се е превърнал във финансова гробница
A A+ A++ A

Според анализ на Bloomberg услугата Google Wallet се е превърнала в истинска финансова гробница, която до момента е погълнала стотици милиони. Google са похарчили само за разработката на услугата над 300 милиона долара, а до момента тя се ползва от по-малко от 10 милиона потребители в глобален мащаб. Истинската катастрофа обаче се крие в бизнесмодела, който е избран за Wallet. За разлика от други доставчици на финансови услуги Google не прибира такси за осъществените през Wallet плащания.

Вместо това компанията е имала идеята да събира данни за навиците на потребителите и съответно да ги залива с таргетирани реклами. За момента обаче системата категорично не работи, защото самите Google плащат на финансовите институции такси за всяка осъществена транзакция, докато в същото време броят на потребителите е безкрайно недостатъчен, за да покрие разходите по системата.

Драмата става още по-голяма и заради бойкота на големите мобилни оператори в САЩ. От четирите големи играча на тамошния пазар само един поддържа Wallet, докато другите три направо са блокирали ползването на услугата през техните мрежи и работят върху алтернативен метод за мобилни разплащания.

Всичко това за момента кара Google пък сериозно да преосмисли цялостната си политика относно продукта. Досегашният директор на Wallet Осама Бендие подаде оставка на 20 май и ще напусне Google, а Google Checkout вече бе прехвърлен към Wallet с цел оптимизация.

http://www.businessweek.com/articles/2013-06-06/google-wallet-is-leaking-money

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници