Висшият съдебен съвет раздува администрацията си с нова дирекция

Висшият съдебен съвет раздува администрацията си с нова дирекция
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет раздува администрацията си с нова дирекция към комисията по атестиране, съобщава „Дневник“.

Комисията по предложения и атестиране на Висшия съдебен съвет се оказа свръхнатоварена и неспособна да успява със задълженията си по оценяване на магистратите. По този повод нейният председател Милка Итова поиска към комисията да бъде създадена дирекция.

Това ще доведе до увеличаване на администрацията на съвета в момента, когато ВСС предимно отказва нови щатни бройки за съдебни служители.

На последното заседание на съвета миналия четвъртък членовете на ВСС дискутираха близо час дали такава дирекция да бъде създадена, след като към комисията работят 14 сътрудници, съществува вече и Дирекция „Съдебни кадри и конкурси“.

Основният аргумент, изложен и в становище на главния секретар Славка Каменова, е, че към дирекцията има отдел, който подпомага изцяло работата на комисията. Според Каменова по-разумното решение ще е щатът на отдела да се разшири и да му бъде назначен началник.

„Как ще обясним на магистратите защо се закрива една или друга бройка в администрацията на различни звена в системата, а ние разширяване щата“, попита председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

В крайна сметка предложението беше прието с 14 гласа „за“.

Дирекцията ще бъде разделена на два отдела – за периодично атестиране и за статут на несменяемост, т.е. с още двама началници на отдели, които са с по-високи заплати от редовите експерти.

В новото звено ще работят шестима души – директор, двама технически експерти, трима старши експерти, както и още един старши експерт, прикрепен към председателя на Комисията по предложения и атестиране, който ще е и личен асистент на Итова.

#Висшият съдебен съвет #ВСС #Лазар Груев #Милка Итова #атестиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници