iOS 7 взаимства от други, но успехът й е неминуем

iOS 7 взаимства от други, но успехът й е неминуем
A A+ A++ A

Ако сте проследили представянето на iOS 7, сигурно ви е направила впечатление приликата на някои от новите функции в платформата с такива, които вече сме виждали. Както обикновено обаче, те са пречупени през гледната точка на Apple и са интегрирани по напълно естествен начин в новото софтуерно издание. Компанията нарече промяната на интерфейса най-сериозната от премиерата на първото издание на iPhone насам и не е трудно да се разбере защо това е така, след като години наред видът му оставаше почти константен.

Още с първия поглед към новите шрифтове, плоски икони и бутони и дори празни пространства става ясно, че с iOS се е случило нещо. А промяната ще накара да замълчат критиците, които 6 години трябваше да се примиряват с един и същ изглед, докато останалите мобилни платформи преминаха през немалко поколения. Основна заслуга за новата дизайнерска насока има Джонатан Айви, който през есента на миналата година застана начело на работата по iOS.

Колко от промените обаче са революционни? Не много. В новите елементи се забелязва влияние от Windows Phone, Android, HTC Sense, някои външни приложения и уиджети и дори на webOS. Въпреки това заемките изглеждат съвсем на място, асимилирани по начина, който само Apple умее. На първо място, прави впечатление новият дизайн на иконите на вградените приложения, който е значително по-плосък от преди и се е освободил от всички текстури, имитиращи реални предмети (т.нар. скеуморфизъм). В това отношение Microsoft заслужава най-големи заслуги, тъй като още през 2010 година заложи на плоския дизайн в Windows Phone и продължи да го използва и сега. Подобен на този в Windows Phone е и новият заключващ екран на iOS 7.

Изненадващо обаче плоският дизайн не е консистентен в целия интерфейс и има икони, при които продължават да се забелязват намеци за обемност (например градиентите в Mail и Safari, дълбочината на Settings и отраженията в Game Center). Някои от иконите са прости, а други са ненужно сложни. В допълнение, избраната цветова гама не прави нещата да изглеждат по-добре и с нея началният екран на iOS буквално прилича на шепа, пълна с бонбони - ярко оцветени блокчета, всяко от които е само за себе си и единственото, което ги свързва, са заоблените ъгли.

Ако разгледаме новата функция за многозадачна работа и начина за превключване между активните приложения, няма как да не се сетим за webOS. iOS 7 показва приложенията под формата на карти с умалени изображения на интерфейсът им, а затварянето става просто с жест на изхвърляне от екрана - тази функция, изглежда, и работи по същия начин като в платформата на Palm. Пак от нея вероятно идва и плъзването на пръст от края на екрана за превключване на приложенията и за връщане назад в основните приложения на iOS. Подобни жестове използва и Nokia N9, а освен това не са пропуснати и в Android и BlackBerry 10.

iOS 7 се гордее и с новия си контролен център, който е достъпен чрез жест в долната част на екрана. На практика става дума за меню с бутони и плъзгачи за бърз достъп до различни телефонни функции - активен профил, Wi-Fi, яркост на екрана, музикален плеър и т.н.. Звучи ли ви познато? Разбира се, тази функция е една от основните на Android, а по-късно я видяхме в Maemo, Symbian и дори BlackBerry 10. Компании като LG и Samsung бяха сред първите, които включиха бутоните за бърз достъп в падащото меню, а в последната версия на Android подобен ход предприе и Google , като направи контролния панел неизменна част от платформата. Друг е въпросът, че изпълнението на Apple на тази концепция изглежда хаотично и на пръв поглед объркващо и неинтуитивно.

Познато е и новото приложение в прогнозата за времето, което осигурява различни визуални ефекти на цял екран в зависимост от атмосферните условия навън - ако си спомняте, това е една от знаковите функции на интерфейса Sense на HTC, който се появи в модела HD2 в края на 2009 г. iOS 7 предлага и интересен начин за раздвижване на фоновото изображение на екрана - ако раздвижите телефона, се създава усещане за дълбочина, като се показва част от изображението под иконите. Това е една от функциите, която от години е достъпна за Android чрез допълнителен софтуер.

Може да се поспори и откъде е дошло вдъхновението за прозрачността на елементите на интерфейса, които разкриват част от намиращото се отдолу. Подобна концепция се появи още с Windows Vista и интерфейса Aero Glass през 2005 г., макар че и лентата с приложения на OS X е прозрачна още от преди това. В допълнение, някои от приложенията за отключени iPhone също предлагат подобен интерфейс.

Списъкът с прилики вероятно може да бъде продължен още, но в крайна сметка можем да сведем всичко до изказването на Стив Джобс, който през 1994 г цитира известните думи на Пикасо: "добрите художници копират, а великите крадат". Новата версия на iOS има потенциала за огромна инсталирана база, тъй като вече стана ясно, че устройствата с iOS в световен мащаб са надхвърлили 600 милиона. Не всички от тях ще работят с новата версия, но пак става дума за милиони, съвместими с нея. До излизането на финалната версия на iOS 7 през есента Apple има достатъчно време, за да промени много неща, но компанията вече е доказала, че може като никой друг да комбинира хардуер, софтуер и услуги, за да осигури потребителско преживяване, способно да спечели масовите потребители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници