Google купи Waze

Google купи Waze
A A+ A++ A

Google официално обяви, че компанията купува израелската Waze. Тя предлага услуга за създаване на цифрови карти и навигация като осигурява в реално време информация за трафика, предоставяна от потребителите. За сделката се заговори по-рано и според слуховете тя е на стойност 1,3 милиарда долара, но от Google отказват да посочат официална информация за цената, която са платили. Според предишната информация интерес за покупката на Waze са имали още Facebook и Apple.

Ако сумата от 1,3 милиарда долара е коректна тя изглежда прекалено висока за компания с едва 28 милиона потребители, но мотивите на Google може да се окажат по-различни. Не е изключено покупката да е направена със защитна цел, за да могат американците да запазят доминиращата си позиция при мобилните карти. Така Waze няма да стане придобивка на конкурент като Facebook, Apple или Nokia.

В съобщението си Google пише, че ще добави към Google Maps данни за трафика, изпратени от потребителите Waze , а приложението на израелците ще се сдобие с възможностите за търсене на интернет гиганта. Според Waze в работата на компанията на практика няма да се случат никакви големи промени. Наскоро израелския вестник Globes писа, че преговорите с Facebook са се провалили, тъй като компанията не е успяла да гарантира запазването на работните места в Израел. Google вече има офиси в страната, така че служителите на Waze ще останат където са.

http://googleblog.blogspot.com/2013/06/google-maps-and-waze-outsmarting.html
http://www.waze.com/blog/waze-joins-google/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници