Нови ВЕИ мощности ще произвеждат по-евтин ток

Нови ВЕИ мощности ще произвеждат по-евтин ток
Капацитетът за присъединяване на нови мощности е ограничен в края на миналата година. Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Нови ВЕИ мощности ще произвеждат по-евтин ток. Цените на зелената енергия от нови мощности ще се понижи от 1 юли тази година, обяви председателят на енергийния регулатор Анжелина Тонева след обществено обсъждане с представители на зелените централи, електроразпределителните дружества и НЕК.

Тонева твърди, че това няма да се отрази на цените на тока за крайните потребители, съобщава Би Ти Ви.

„Капацитетът за присъединяване на нови мощности е ограничен в края на миналата година, с изключение на вече сключените договори за присъединяване на ВЕИ мощности. Новите ВЕИ мощности няма да са толкова много, че мярката да окаже съществено влияние върху крайната цена“, коментира експертът.

Заявените мощности от биомаса са едва 21 мегавата. Според доклада на работната група на ДКЕВР цената на енергията от биомаса да бъде намалена чрез намаляване на заложената възвръщаемост на инвестициите до 5,37% и намаление на признатите експлоатационни разходи. Заради спор по време на обсъждането ДКЕВР ще вземе окончателно решение по този въпрос на закрито заседание.

„Въпреки съмнителния краткосрочен ефект решението на ДКЕВР ще има значение за средносрочното развитие на централи, произвеждащи енергия от биомаса“, коментира Анжела Тонева.

#ВЕИ #НЕК #ДКЕВР #Тонева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници