КНСБ иска оставката на мениджърския екип на ВМЗ – Сопот

КНСБ иска оставката на мениджърския екип на ВМЗ – Сопот
КНСБ иска оставката на целия мениджърски екип на ВМЗ – Сопот. Това съобщи пред журналисти Валентин Никифоров, зам.-председател на КНСБ и председател на стачния комитет в завода след среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
A A+ A++ A

КНСБ иска оставката на целия мениджърски екип на ВМЗ – Сопот. Това съобщи пред журналисти Валентин Никифоров, зам.-председател на КНСБ и председател на стачния комитет в завода след среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде радио „Фокус“ – Пловдив.

Според синдикатите повече от половин година работниците от ВМЗ слушат само обещания, а икономическото им състояние се влошава. Няма оздравителен план на ВМЗ с изключение на съкращенията на 100 души. Никифоров каза още, че утре предстои среща в „Кинтекс“, за да се намери спешно решение за изплащане аванс на работниците.

КНСБ ще вземе в понеделник своето решение за бързи и ефективни действия за постигане на дълготрайна работа в завода. Възможните действия са протест, стачка, гражданско неподчинение. Трябва да се вземе решение на базата на договори. Никифоров каза, че тези договори са секретни и синдикатите нямат достъп до тях. Идеята за обединение с „Кинтекс“ е стара, каза Никифиров.

Ако ВМЗ се обедини с тях, може да излезе в несъстоятелност, тъй като задълженията на предприятието са сега между 170 млн. и 180 млн. лева, а активите 118 милиона лева.

КНСБ са предложили на министъра още правителството да може да анулира старо задължение на предприятието в размер на 30 млн. лева от Жан-Виденово време след деноминацията. От синдиката настояват и за разследване на изкарването на скрап и в момента. Те са подали и още два сигнала, касаещи пожара на работно облекло на стойност 2,5 млн. лева и сигнал за така наречена френска гилза.

Трите сигнала са подадени в Министерството на икономиката и енергетиката, оттам и в ДАНС. Министърът Драгомир Стойнев е отговорил, че конкретно решение относно състоянието на ВМЗ ще има в сряда на Министерски съвет. В момента се провежда среща на министъра на икономиката и енергетиката с представители на КТ „Подкрепа“.

#ВМЗ – Сопот #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници