БСП няма да иска оставката на Станишев

БСП няма да иска оставката на Станишев
На днешния пленум на БСП няма предложения за извънреден съвет на партията, няма да се иска и оставката на лидера на социалистите Сергей Станишев. Снимка: БСП
A A+ A++ A

На днешния пленум на БСП няма предложения за извънреден съвет на партията, няма да се иска и оставката на лидера на социалистите Сергей Станишев. Това означава, че ръководството на левицата остава същото, предаде Би Ти Ви.

Редица „червени” изразиха мнение, че извънреден съвет на партията е належащ. Пленумът обаче смята, че това не е необходимо, а оставката не е начинът да се поеме политическа отговорност. Двама са поискали оставката на Сергей Станишев по време на Националния съвет на партията - Георги Първанов и Георги Кадиев.

Социалистът Явор Гечев обясни, че все пак е надделяло мнението, че промени не бива да се правят сега, а по-скоро трябва да се мисли за укрепване. По думите му, някой е „изпържил“ уволненият заместник-министър на вътрешните работи Иван Иванов. Според Гечев, това е един много читав млад човек. Бившият кмет на Благоевград Константин Паскалев пък дори е настоял Сергей Станишев да спре да говори, защото само дразни хората.

„Има много отговори, които дължим и на обществото, и на партията, заради този порой от кадрови грешки”, заяви Румен Петков. Пред централата на БСП на ул. "Позитано" протестираха десетина души. „Изисквам незабавната оставка на депутата Христо Монов”. Такъв плакат беше разпънал учителят по информатика Явор Никофоров, който се е обявил като протестиращ срещу „най-безпринципното правителство, което България някога е имала”.

Министърът на отбраната Ангел Найденов настоя Христо Монов да се извини на протестиращите. „В протеста има хора, търсещи реванш. Лесно могат да бъдат видени лицата на хора, търсещи новото дясно, хора от старото дясно, хора, търсещи изместване на политически формации – например „Атака”, коментира Найденов.

Отправната точка в дискусията на Националния партиен съвет на БСП е грубата политическа грешка с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, поясни той. В предстоящите мерки на БСП е предвидено, че би трябвало да се подобри координацията с правителството. Кой ще напише мерките не се знае, те ще станат ясни на 20 юли.

Ще бъдат санкционирани местни лидери, които си позволяват „солови акции”, тоест да критикуват ръководството на партията, научи bTV. В редиците на БСП се говори, че Националният съвет на партията полага усилия да запази имиджа на лидера си и остава „глух” за призивите за оставка.

„Управлението на ГЕРБ не само задълбочи до крайност пороците на 23–годишния преход, но и породи нови тежки поражения на политическия, икономическия и социалния живот на страната. Днес институциите са със сринат авторитет, икономиката е на „командно дишане”, а в живота на огромното мнозинство от хората властва недоимъка, липсата на всякаква увереност за утрешния ден”.

Това се посочва в проекторешение, което трябва да гласува Националният партиен съвет на БСП. „Това е наследството, което сме длъжни да отхвърлим, тази е повелята, на която еднозначно да подчиним воля и действия, такива са интересите на гражданите и на страната, на които сме длъжни да служим”, се казва още в текста.

Междувременно левицата се „изложи пред чужденците”, тъй като председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е отказал да дойде у нас по покана на Сергей Станишев. Лидерът на Групата на социалистите Ханес Свобода не се е отказал да идва, както и повечето членове на бюрото на групата, научи btvnews.

#БСП #пленум #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници