Китай и ЕС търсят решение на търговските си спорове

Китай и ЕС търсят решение на търговските си спорове
Един от основните търговски въпроси между Китай и ЕС е за слънчевите панели. Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Китай и Европейският съюз ще обсъждат проблемите на двустранните си търговски отношения, включително този с търговията с фотоволтаични панели. Това ще стане в рамките на годишната среща на съвместната търговско-икономическа комисия в Пекин, предаде АФП, цитирана от бТВ.

В срещата ще участват китайският министър на търговията Гао Хучън и еврокомисарят по търговията Карл де Гухт.

Говорителят на ЕС по търговията Джон Кланси заяви, че въпросът за слънчевите панели официално не присъствал в дневния ред на срещата, но все пак Де Гухт и Гао щели да го обсъдят в кулоарите.

През юни Европейската комисия наложи наказателни мита от 11,8% годишно върху вноса на панели за фотоволтаични електроцентрали годишно, които ще скочат на 47,6% след 6 август, ако до тогава не започнат преговори.

Припомняме, че Пекин и Брюксел са въвлечени в редица други спорове, засягащи различни области – от търговията със стоманени тръби до вината, което подхранва притесненията от избухване на търговска война.

През 2012 г. Китай е внесъл от ЕС стоки за 212 млрд. долара, а е изнесъл към Стария континент стоки за 334 млрд. долара. Пекин е изнесъл през 2011 г. фотоволтаични панели на стойност 35, 8 млрд. долара, като 60% от тях са били за ЕС.

#Китай #ЕС #Европейска комисия #Пекин #Брюксел #Карл де Гухт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино