Авария с отровен газ в завод "Полимери" в Девня

Авария с отровен газ в завод "Полимери" в Девня
От изтеклия отровен газ няма пострадали. Снимка: monitor.bg, архив
A A+ A++ A

Авария е възникнала в химическия завод "Полимери" в Девня. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин, съобщи за Дарик кметът на Девня Атанас Кузев. Опасност за населението на Девня няма, увери кметът.

Изтекли са не повече от 200 литра от отровното вещество. Става въпрос за отпадъчен трихлоретан. Пробойната в цистерната с обем 5 000 куб. метра е възникнал без външна намеса, а резервоарът е бил доста стар.

Екипи на РИОСВ и Басейнова дирекция предстои да направят замервания дали течът крие риск за околната среда, съобщи областният управител Коста Базитов, който е на мястото на инцидента. В Девня има и екип на Регионалната здравна инспекция.

Това не е първата подобна авария в неработещия завод „Полимери". През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе своевременно отстранена без сериозни последици за местното население.

Теч на дихлоретан в нефункциониращ девненски завод бе регистриран и в началото на този месец. Опасното вещество изтекло след опит за кражба на спирателен кран и част от тръбопроводна инсталация.

Трихлоретанът е органичен разтворител и изключително отровно вещество със специален европейски регламент за съхранение.

#завод #Девня #Полимери #авария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници