Министър Андреева: Вероятно 1,8 млн. българи са без здравни осигуровки

Министър Андреева: Вероятно 1,8 млн. българи са без здравни осигуровки
A A+ A++ A

Числото на здравно неосигурените хора сега се уточнява, но се предполага, че те са около 1,8 млн. души. Това заяви днес здравният министър д-р Таня Андреева в кулоарите на НС, предаде БГНЕС.

Но не здравният министър се занимава със събирането на здравните осигуровки, не мога да наложа никакви санкции на тези хора, каза тя. Единственото, което бих могла да направя заедно с моите колеги е хората да бъдат мотивирани да си внасят здравните осигуровки. А това може да стане само, когато им се предлага качествена услуга, внимание от медицинските екипи и адекватно лечение и диагностика, подчерта министърът.

Специализираната болница по онкологични заболявания е 100% държавна, там има сигнали за редица нарушения и по тази причина подмених само Съвета на директорите, който може да изисква от директора на болницата всички данни, отговори Андреева на въпрос за промените в тази болница. Предстои там да направим проверка. Очаквам всеки наш ход да бъде обяснен като политически причини, но има документация в тази болница, в която държавата е инвестирала милиони и всеки може да влезе и да види в какво състояние е тя, изрази съжаление д-р Андреева. Проверката ще бъде финансова и документална и ако се установи, че съм действала неоснователно директорът на болницата няма да бъде отстранен. Истината е, че срещу един от новите членове на съвета е имало повдигнато обвинение, но след това е установено, че той няма нарушения и престъпления, а лична история, аргументира се д-р Андреева.

Не е истина, че има подготвен списък за нови ръководители на болници, при 6 или 8 от директорите са изтекли договорите им за управление, следват конкурси за нови, обясни министърът. В хасковската болница също ще има проверка, поради сигнали. Но често лошите финансови резултати на болниците невинаги са по причина на мениджмънта, добави тя. Много от директорите на болници отказват да си говорят с мен, дори и ръководителят на НЗОК, не знам дали затова, че не съм им симпатична или по политически причини, което е недопустимо, коментира Андреева. По време на управлението си ГЕРБ масово смениха директорите на болници по много унизителен начин и почти всички са техни партийни членове, което за мен е също недопустимо, заключи министърът на здравеопазването.

#здравеопазване #министър #неосигурени #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници