ОССЕ критикува Турция за полицейското насилие, Давутоглу отговаря – не е вярно

ОССЕ критикува Турция за полицейското насилие, Давутоглу отговаря – не е вярно
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На проведен в събота в Истанбул форум на Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ) бяха обсъдени и масовите протести в Турция, стартирали в палатковия лагер в парка „Гези" на площад „Таксим", предаде телевизионният канал NTV, цитиран от Фокус.

Изпълняващият длъжността председател на ПА на ОССЕ Волфганг Гроссрук критикува бруталните действия на турската полиция и обърна внимание, че свободата на волеизявленията е едно основно и неоспоримо човешко право. „Защитаваме правото за провеждането на мирни демонстрации и свободата за изявяване на собствена позиция. Полицията трябва да се държи внимателно и съразмерно да неутрализира евентуални действия, провокиращи насилие", подчерта Волфганг Гроссрук.

Отговорът на тези критики от ОССЕ дойде моментално от министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, който обърна внимание, че „Турция е държава, в която винаги свободите и правилата на правовата държава са действали в синхрон".

„Никога в Турция, дори и само за една минута, не са били въвеждани забрани за демонстрации, базиращи се на гарантираните от държавата свободи. Провеждали са се всички демонстрации и шествия, за които е било поискано и дадено разрешение в рамките на нормалните законови процедури. Под никаква форма и в никой период от нашето развитие не са били налагани ограничения върху мирните демонстрации; както подчертава нашето правителство и лично нашият премиер и в бъдеще всеки, без разлика на възгледи и политическа ориентация, ще продължи да има право да провежда подобни демонстрации" – думи на Ахмет Давутоглу, цитирани от NTV.

#ОССЕ #Турция протест #Ахмет Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници