Купони за бавачка и водопроводчик с европари

Купони за бавачка и водопроводчик с европари
Купоните за детегледачи могат да бъдат за почасова или целодневна грижа, предлага профсъюзът. Според експертите му такива ваучери могат да получават и майките студенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безплатни ваучери за бавачка ще ползват работещите майки на деца до 3 години, ако кабинетът „Орешарски“ приеме пакета от мерки за младите семейства на КНСБ, съобщава „Стандарт“.

Пакетът със социални мерки бе приет на семинар на профсъюза през уикенда. А социалното министерство изрази готовност да го обсъжда.

Идеята е финансирането да е с европейски пари от 2014 до 2020 г. по новата програма „Развитие на човешките ресурси“.

Купоните за детегледачи могат да бъдат за почасова или целодневна грижа, предлага профсъюзът. Според експертите му такива ваучери могат да получават и майките студенти.

Сумата трябва да е поне 100 лв. на месец, предлагат от КНСБ. Това обаче е доста под тарифата на бавачка в момента, която в зависимост от населеното място варира от 400 до 600 лв. месечно за 8 часа грижи.

„С ваучерното заплащане на тази услуга майките ще бъдат подпомогнати да съвместяват по-добре професионалния и семейния си живот, от друга страна, голяма част от този бизнес ще излезе на светло“, коментира шефът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатът настоява още родителските кооперативи за гледане на деца, които стават все по-популярни в страната, да получат правна регламентация и достъп до финансиране от европейските програми. Възможността тези сдружения да участват с проекти за европари ще подобри условията, при които се отглеждат децата в тях.

По същата европейска програма профсъюзите  предлагат да се осигурят и ваучери за битови услуги като заплащане за водопроводчик, електротехник или дребен ремонт у дома.

Ваучерите ще се издават от Агенцията по заетостта, която трябва да има и грижата да осигури предлагането на качествена услуга, като работи само с лицензирани при нея домашни помощници и фирми за ремонти.

#КНСБ #Орешарски #Пламен Димитров #Агенцията по заетостта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници