Прокурори: Компрометиращата информация е посегателство срещу нас

Прокурори: Компрометиращата информация е посегателство срещу нас
A A+ A++ A

Актът на изнасяне на компрометираща информация е посегателство срещу нас - прокурорите, в момент, когато печелим обществено доверие и показваме реформаторски подход. Това пише в официално становище на Асоциацията на прокурорите в България по повод разпространените записи, свързави с избора на зам. главния прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Предлатаме на читателите пълния текст на становището:

„Прокуратурата отново беше поднесена на изостреното в момента обществено внимание по един недостоен за демократична и правова държава механизъм. Провокира се изграждането на обществено мнение и настроение, че проведеният избор на членове на ВСС от прокурорското Общо събрание е опорочен чрез тиражиране на неясни факти, достатъчни само да пораждат съмнения, девет месеца след визираното събитие и при нагнетено от социални проблеми обществено напрежение. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България се противопоставя категорично на подобен подход към институцията и към колегите.

Асоциацията беше непосредствен участник в процеса на избиране на членове на ВСС от професионалната квота на прокурорите. Голяма част от номинираните за кандидати бяха нейни членове. Членове на АПБ бяха избрани по съответния ред от оправомощените за това прокурорски общности и за делегати на Общото събрание. Заедно с много други неправителствени организации Асоциацията присъстваше и беше наблюдател на Общото събрание. Не сме констатирали никакви сигнали, които да сочат на опорочаване волята на гласувалите. Легитимността на проведения избор не беше оспорвана или поставена под съмнение. Изтъкването на личните и професионалните качества на кандидати в хода на предизборна кампания е необходим и допустим прийом във всяка надпревара. А според членовете на Асоциацията качествата на избраните членове на ВСС от прокурорската квота са неоспорими.

Изразяваме категоричното си становище против тиражирането на информации, лишени от общоприети белези за достоверност – без посочен автентичен източник, регламентиран способ за събиране и доказателства за достоверност на изнесените факти. Подкрепяме усилията на колегите, на които е възложено да извършат съответната професионална проверка. Ще застанем зад тях и ако установят основания и пристъпят към реализиране на отговорност от виновните.

Заявяваме, че актът на изнасяне на компрометираща информация е посегателство срещу нас прокурорите в момент, когато печелим обществено доверие и показваме реформаторски подход; когато се стремим да израснем като професионалисти и повишим имиджа на институцията в която работим; когато участваме активно и професионално в регулирането на обществените реформи в България в рамките на предоставените ни по закон компетентности и правомощия. Обръщаме се към всички граждани: Пазете и уважавайте институцията, която по Конституция е гарант за законност в Република България!".

БГНЕС припомня, че скандалът около името на Ситнилски избухна в края на миналата седмица, след като в редакциите на някои медии се получиха писма, съдържащи данни за проведен разговор, свързан с избора на Ситнилски за член на ВСС, придружени с текст: „Ако не знаете, Босът на съдебната власт в България се казва Камен Ситнилски“. В резултат на появилата се информация стартира незабавна проверка на прокуратурата, която още не е приключила, а днес около стотина души излязоха на протест пред ВСС, за да поискат оставката на Ситнилски.

#прокуратура #Ситнилски #компромат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници