Записите на магистрати – от законни СРС-та

Записите на магистрати – от законни СРС-та
A A+ A++ A

Публикуваните в електронни медии разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред. Това е установено до настоящия момент от възложената по разпореждане на главния прокурор проверка, съобщиха от прокуратурата.

От институцията уточниха, че на 28 юни на Софийска градска прокуратура (СГП) е била възложена проверка по публикувани в електронни медии предполагаеми разговори на висши магистрати. Източник на информацията са експлоатирани СРС-та по отношение на магистрат, приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд.

Според резултатите от проверката на 19 април веществените доказателствени средства са били изпратени от ГДБОП в СГП, по образувано там досъдебно производство.

Проверката е установила наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела са били водени от ГДБОП и изискани от и.д. председателя на ДАНС. След анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.

Скандалът със записаните разговори на магистрати избухна в края на миналата седмица, след като до някои редакции на медии се получиха писма, съдържащи данни за проведен разговор, свързан с избора на зам. главния прокурор Камен Ситнилски за член на ВСС. Те бяха придружени с текст: „Ако не знаете, Босът на съдебната власт в България се казва Камен Ситнилски“. В резултат на появилата се информация стартира незабавната проверка на прокуратурата.

#прокуратура #записи #магистрати #избор #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници