Telekom Austria има интерес към придобиването на VIVACOM?

Telekom Austria има интерес към придобиването на VIVACOM?
A A+ A++ A

В днешното си издание австрийското издание Die Presse пише, че един от основните кандидати за покупката на VIVACOM е не друг, а групата Telekom Austria, която притежава и "М-Тел". В материала се посочва, че основната причина за предприемането на такъв ход се крие във фиксираната мрежа на VIVACOM, а потенциалната цена на сделката все още не е известна. Като консултант в преговорите се споменава името на инвестиционната банка Morgan Stanley и се твърди, че тя иска да приключи търсенето на купувач през първото тримесечие на тази година. Посочва се и, че цената на сделката не е много важна, тъй като потенциалния купувач ще трябва да е готов да поеме натрупаните от VIVACOM дългове в размер на 1,65 милиарда евро и се заеме с преструктурирането на компанията.

Пред намеренията на Telekom Austria има пречки от различно естество, продължава Die Presse. Докато инвестиционни банкери, анализатори и част от мениджърите подкрепят сделката, заемащият поста CFO Ханс Чуден все още е против. Причината за това e урокът на ТА от Беларус, където обезценяването на местната валута е поставило компанията в трудно финансово положение.

Другата пречка се крие в антитръстовото законодателство. Покупката на VIVACOM ще увеличи сериозно пазарните позиции на "М-Тел", оператор, който в момента и без това е с най-голяма потребителска база. Така сделката няма шанс да бъде одобрена от българските и европейските власти, но според Die Presse TA има план: в случай на успешно приключване на преговорите, австрийците ще се заемат с преструктурирането на VIVACOM и до 2 години ще продадат само мобилната част на компанията. За себе си ще запазят фиксираната мрежа, а парите от продажбата ще покрият стойността на сделката.

http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/724051/Telekom-vor-Expansion-in-Bulgarien

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници