Божидар Димитров: Митрополит Кирил беше модерен тип архиерей

Божидар Димитров: Митрополит Кирил беше модерен тип архиерей
Божидар Димитров е категоричен, че митрополит Кирил е бил модерен тип архиерей. Снимка: www.focus-news.net
A A+ A++ A

„Той беше точно типичен модерен тип архиерей, каквито има на запад и които той благодарение на своята култура, търпимост и широка отвореност за света прилагаше в своята епархия, служейки за пример и на някои други митрополити. Вечна му памет!“

Така коментира за покойният вече митрополит Кирил директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, цитиран от агенция „Фокус“.

„За съжаление, дядо Кирил нямаше пиар и трудно отговаряше на нападките, които заинтересовани кръгове – светски и църковни, желаещи да лапнат имотите на църквата, го атакуваха с неверни и некоректни твърдения и действия, едно от които беше скъпата кола – „Линкълн“, която е среден клас кола, струва малко и не е купена от него, а му е дадена за ползване от един от спонсорите на неговата дейност”, обясни Божидар Димитров.

„За съжаление Българската православна църква заради тежките времена, в които живя по време на комунизма, и не по-малко тежките – след демократизацията на страната, вследствие на разцепление на църквата има малко кадри, които биха могли да следват и да работят като дядо Кирил. Епископ Сионий от Видинската епархия е точно човек, скроен по мярката на дядо Кирил – модерен, отворен към света и би могъл да бъде назначен на тази епархия“, каза още Димитров.

#Божидар Димитров #митрополит Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино