Среща със Sony Cyber-shot RX1R и RX100 II

Среща със Sony Cyber-shot RX1R и RX100 II
A A+ A++ A

Дни след световната им премиера получихме шанс да се срещнем с два от най-новите компактни фотоапарати на Sony, които определено не са за всеки, а са насочени към специфична група от потребители. Става дума за Sony Cyber-shot RX1R и RX100 II. Sony Cyber-shot RX1 беше един от най-впечатляващите цифрови фотоапарати на миналата година, тъй като успя да побере в компактен корпус пълноформатен сензор, с което зарадва почитателите на върховото фотографско качество с дълбок джоб.

Тази година японците добавят в тази серия и модела Cyber-shot RX1R, който отново залага на 24МР сензор, но с една важна особеност. Докато Cyber-shot RX1 подобно на повечето фотоапарати включва оптичен low-pass филтър (OLPF) пред сензора, за да намали т.нар. моаре ефект или нежеланите смущения в цветовете в определени ситуации, в Cyber-shot RX1R той е премахнат напълно. Това гарантира улавянето и на най-малките детайли без никакво замъгляване на картината. На практика тази особеност е прави модела привлекателен за много специфична група фотографи, които освен това са готови да се разделят с 6500 лв, колкото струва устройството. На тази цена е и Cyber-shot RX1, така че потенциалните купувачи вече могат да изберат модел според нуждите си.

В интерес на истината в дизайна на двата модела няма съществена разлика и единствено буквата R върху Cyber-shot RX1R подсказва, че става дума за ново устройство. С размери 113,3 x 65,4 x 69,6 мм и тегло около 453 г с фотоапарата се работи удобно, а металната конструкция на корпуса оставя солидно усещане. В него са поместени 35mm F2.0 обектив Zeiss Sonnar T*; сензор, поддържащ ISO 100 - 25600; възможност за макро снимки от 14 см; запис на AVCHD видео при 1080p60; и възможност за комбиниране с различни аксесоари, включително работа с външен оптичен или електронен визьор. На разположение е и 3" дисплей с резолюция 1,2 милиона пиксела.

Работата с фотоапарата е удобна, благодарение на разположените върху корпуса бутони, чиято функция може да бъде променена според предпочитанията, а за още куп настройки ще се наложи да се заровите в разточително меню. Обектива е фиксиран и през него става управлението на блендата и минималното фокусно разстояние. Върху корпуса е поставен бутон за промяна начина на фокусиране, а в горната част са поместени скрита в корпуса светкавица и два ротационни бутона за превключване на режимите на работа и компенсиране на експозицията. За качеството на изображението при снимане не можем да кажем нищо повече от суперлативи, а в това може да се убедите като разгледате заснетите кадри в пълна резолюция.

Sony Cyber-shot RX100 II е също наследник на добре познат модел, който междувременно успя да спечели много фенове, а това на свой ред стимулира компанията да подготви и негов наследник. Той продължава успешната формула като съчетава компактен корпус със сравнително голям 1" CMOS сензор, който е от типа Exmor R и според компанията е с 40% по-висока светлочувствителност в сравнение с предшественика му. Към характеристиките са добавени и полезни функции като подвижен 3" LCD дисплей, WiFi възможности с опция за управление през смартфон и NFC.

RX100 II е изненадващо малък предвид на големия сензор, поместен в него - има размери на корпуса 101,6 x 58,1 x 35,9 мм и тежи 254 г. На разположение е стабилизиран обектив Zeiss с 3,6х оптично приближение, който помага за улавянето на ясни изображения. Фотоапарата осигурява и по-бърз автофокус от неговия предшественик и вече поддържа записа на 1080p24 видео в допълнение на 1080p30/60. Включен е и нов порт за връзка с допълнителни аксесоари като електронен визьор, а освен това има порт за жично дистанционно и дори магнитен интерфейкс за монтиране на филтри и адаптери.

За краткото време, през което работихме с устройството установихме, че управлението е комфортно и то може лесно да се управлява и с една ръка. Многото бутони върху малкия корпус малко изненадват при първата среща, но щом започнете да снимате всичко си идва на мястото. Работата на фотоапарата е много бърза, а контрола на параметрите на снимане става лесно. Качеството на снимките също е впечатляващо и в това може да се уверите сами от приложените кадри. Цената на Sony Cyber-shot RX100 II е значително по-лесно смилаема от тази на Cyber-shot RX1R - устройството струва 1500 лв, а междувременно цената на RX100 вече е намалена до около 1100 лв.

Тестови снимки със Sony Cyber-shot RX1R има тук.
Тук може да намерите кадри със Sony Cyber-shot RX100 II.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино