Какво е ClearPixel камера?

Какво е ClearPixel камера?
A A+ A++ A

Терминът ClearPixel камера бе въведен от Тейлър Уимбърли от Android and Me при описанието на фотографските възможности на очаквания смартфон Motorola Moto X, за който пишем често през последните дни. Какво обаче представлява тази технология? Според Уимбърли есенцията е, че "тъмните, размазани снимки или липсата на детайл ще бъдат неща от миналото". Според наблюдатели технологията ClearPixel най-вероятно означава замяна на използваните масово в момента цветни филтри тип Bayer с такива от ново поколение по технологията RGBW.

Специално разработката RGBW e патентована от Kodak през 2007. Разликата спрямо конвенционалния метод за възпроизвеждане на цветове е в добавянето по един допълнителен бял пиксел, който позволява много по-автентично пресъздаване на оригинала, тъй като така може да се "види" всеки цвят, а не само основните. В същото време технологията така и не доби популярност, след като Sony се принудиха да отложат старта на масовото производство на RGBW сензори заради най-различни технологични проблеми, а после я зарязаха, като заявиха, че качеството не покрива стандартите им.

Към момента е ясно, че Moto X и Droid Ultra вероятно ще бъдат първите масови устройства, използващи RGBW, като сензорите почти сигурно ще бъдат произведени от Sony. На теория това означава, че те би трябвало да имат значително по-добри камери от конкуренцията, а дали на практика е така, ще видим, когато се появят на пазара. Предполагаме, че Google е запазила и други изненади по отношение на камерата.

http://www.androidbeat.com/2013/07/so-what-is-a-clearpixel-camera/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници