Доц. Орлин Спасов: Остава проблемът със собствеността на медиите

Доц. Орлин Спасов: Остава проблемът със собствеността на медиите
Спасов коментира още, че напоследък има много дебати в Европа, те започват и в България, свързани с възможността медиите да притежават офшорна собственост. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента няма натиск медиите да обявяват своята собственост. Така че въпреки наличното законодателство проблемът все още остава открит, заяви изпълнителният директор на фондация „Медийна демокрация“ доц. Орлин Спасов пред БГНЕС.

„Проблемът със собствеността на медиите вече много време се обсъжда в България, бяха направени и някои стъпки той да бъде разрешен. По отношение на печатните издания има изискване по Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания собствениците на печатни медии веднъж годишно да обявяват своята собственост. Законът за радио и телевизия задължава електронните медии, които са в режим на лицензиране, също да обявяват своята собственост. Но независимо че има стъпки в тази посока, проблемът е, че законът за момента не се спазва достатъчно добре, особено по отношение на печатните издания, и това се дължи отчасти и на доста символичните глоби, които се налагат при неизпълнение на изискването за обявяване на собствеността, коментира доц. Спасов.

Той уточни, че голяма част от българските медии, може би повече от една трета от печатните издания, все още не са обявили собствеността си.

„Освен това при неизпълнение на закона няма достатъчно санкции, не само глоби, въобще няма натиск медиите да обявяват своята собственост. Така че въпреки наличното законодателство все още проблемът остава открит“, посочи Спасов.

Той коментира още, че напоследък има много дебати в Европа, те започват и в България, свързани с възможността медиите да притежават офшорна собственост.

„Струва ми се, че това също е много сериозен проблем. Впрочем в някои европейски страни има забрани медийната собственост да бъде офшорна. Струва ми се, че нещо подобно би могло да залегне и при бъдещото разработване на медийното законодателство в България, така че да се предприемат конкретни стъпки по отношение на това собствеността да бъде направена по-прозрачна. Но засега все още България е една от страните, в които проблемът остава недокрай решен и все още има значителен брой медии, за които не знаем какъв е характерът на собствеността“, твърди Спасов.

Според него тук не става въпрос само за конкретното лице или компания, която е собственик на дадено издание или медия, а също така до голяма степен става дума и за произхода на тези средства - какви са те, как съответният собственик е получил тези средства.

#"Медийна демокрация" #Орлин Спасов #Спасов #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници