Агенция „Афис“: Публикуваното в „Сън“ не отговаря на изследването ни

Агенция „Афис“: Публикуваното в „Сън“ не отговаря на изследването ни
От „Афис“ уточняват, че всъщност прогнозата на агенцията е, че не през януари догодина, а през следващите 3 до 6 години и не 400 хил., а 193 хил. българи вероятно ще емигрират за дълго време към други страни от ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Британският таблоид „Сън“ публикува информация за нашето изследване за емигрантския потенциал на България“, съобщават от агенция „Афис“ относно публикация в британския вестник „Сън“, предава БГНЕС.

В нея се твърдят няколко неща: „Около 400 хил. българи възнамеряват да се преместят на Запад след 6 месеца, когато паднат забраните – и Великобритания е на върха на техния списък“.

От „Афис“ уточняват, че всъщност прогнозата на агенцията е, че не през януари догодина, а през следващите 3 до 6 години и не 400 хил., а 193 хил. българи вероятно ще емигрират за дълго време към други страни от ЕС.

„В данните на „Афис“ няма прогноза за конкретните страни. Публикували сме данни за предпочитанията на потенциалните емигранти, но в тях Великобритания е на второ място с 34%, далеч по-назад от първата страна в списъка - Германия, с 43.4%. Това е естествено, тъй като икономиката на Германия е далеч по-голяма“, отбелязват от агенцията.

Твърди се също така: „Експлозивно ново изследване в борещата се за оцеляване страна показва, че почти 1 от всеки пет – 17% - от хората на възраст между 15 и 55 години са готови да опаковат куфарите“.

В доклада на изследването изрично е посочено, че „тези 17% са ГОРНА ГРАНИЦА на емигрантския потенциал, който би могъл да се реализира в близките 3-4 години“. И също, че „Тази оценка се прави, абстрахирайки се от промени в икономическата и политическа обстановка в страната“.

Т.е. 17% е абсолютен връх, който би могъл да стане реалност само при екстремална обстановка, например едновременно икономическа катастрофа в България и икономически бум в най-многолюдните европейски страни. Засега обаче България има по-бърз растеж от Великобритания, отбелязват от „Афис“.

Твърди се също, че: „По-рано Испания, Гърция и Италия са били предпочитани от българите, поради сходството на езиците“.

„Не бихме могли да твърдим такова нещо. Българският език е от славянската езикова група и е толкова сходен или различен от тези от германската група, към които принадлежи английският, колкото и към романската група - испански, италиански, португалски, румънски и други“, посочват от агенцията.

Освен това: „Но много повече хора сега говорят английски, което прави Великобритания предпочитана напоследък от 22,5% от българските мигранти, установи изследването на социолозите от „Афис“, поръчано от Европейския парламент. Само Германия е малко по-популярна с числото 22,9%.“

„Такива данни в доклада от изследването няма никъде“, заявяват от „Афис“.

„Ако същият процент се повтори от януари, 80 000 българи ще пристигнат тук“, пише „Сън“.

„Не е ясно за кой процент става дума. В доклада такова нещо няма“, категорични са от агенцията.

„Данните, с които разполагаме, не позволяват да се прави обоснована прогноза конкретно за емиграцията към всяка отделна страна от ЕС, а само общо към ЕС. Но ако използваме публикуваните проценти така смело, като в. „Сън“, ще стигнем до съвсем различни изводи от тези, които е направил вестникът“, отбелязват от „Афис“.

„Ако данните за предпочитани дестинации се приведат към 100% - сега те надхвърлят 100%, защото са посочвани до три страни, - то предпочелите Великобритания са 20%. А 20% от 193 хил. са 38 хил. Разпределени между 3 и 6 години това прави между 6,4 и 12,9 хиляди души на година. Спрямо 29 760 000 работни места във Великобритания към юни 2013, това прави между 2 и 4 души на 10 000 работещи. Това е почти незабележимо количество. Затова, ако следваме логиката на в. „Сън“, българската емиграция няма да произведе дори вълничка на повърхността на британския трудов пазар“, казват от „Афис“.

#АФИС #Сън #имигранти #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници