Nokia Lumia 1020 PureView комбинира 41MP камера с Windows Phone 8

Nokia Lumia 1020 PureView комбинира 41MP камера с Windows Phone 8
A A+ A++ A

От известно време съществуването на Nokia Lumia 1020 не беше тайна, но едва сега компанията разкри пълните подробности за устройството. Както вече знаем това е вторият смартфон след модела 808 PureView, който използва сензор с резолюция 41МР пиксела, но сега е комбиниран с по-модерна операционна система от Symbian. В интерес на истината сензорът е нова разработка и вече е от типа със задно осветяване. Налице е и характерния дизайн на серията Lumia с корпус от поликарбонатна пластмаса, който засега ще се предлага в бяло, черно и жълто.

Въпреки, че камерата използва сензор с резолюция 41МР тя може да прави снимки с максимална резолюция 38МР и 34МР в съотношение на кадъра 4:3 и 16:9. Освен това автоматично може да запазва и 5МР снимка, която използва познатата ovesampling технология при която в един пиксел се комбинират 7 съседни, а това води до елиминиране на шума и запазване на детайлите в кадъра. Освен това Lumia 1020 добавя и система за оптична стабилизация, която вече видяхме в Lumia 920 и Lumia 925, но тук вече във второто й поколение. Тя работи при снимане на снимки и на видео.

Камерата използва оптика от ZEISS с 6 елемента и се управлява през специалното приложение Pro Camera, което осигурява възможност за фин ръчен контрол на различни параметри (фокус, експозиция, ISO и т.н.) за получаване на кадър с оптимално качество. Използването на сензор с такава резолюция позволява и използването на цифрово приближение без загуба в качеството - до 3х. След заснемане също можете да мащабирате снимка и изрежете желана част от нея за получаване на напълно нов кадър. Lumia 1020 може да записва 720p видео с 6x приближение без загуба в качеството, а при снимане в резолюция 1080p приближението е по-малко. Заедно с това се записва качествен стерео звук без изкривяване.

Nokia Lumia 1020 включва 4.5" AMOLED HD+ дисплей с резолюция 1280 x 768 пиксела покрит със стъкло Gorilla Glass 3, който включва и специален режим за по-добра четимост на открито. За производителността се грижи двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 с честота 1.5GHz, който е допълнен с 2GB RAM. Вградената памет е с обем 32GB. Възможностите за връзка включват LTE, HSPA+ и GSM/EDGE, заедно с WiFi a/b/g/n, Bluetooth 3.0 и NFC. Батерията е с капацитет 2000 mAh и може и да се зарежда безжично чрез допълнителен аксесоар, който се прикрепя върху корпуса. Устройството е с размери 130.4 x 71.4 x 10.4 мм и тежи 158 г.

По отношение на аксесоарите феновете на мобилната фотография могат да се сдобият и със специалния фотографски панел Nokia Camera Grip PD-95G, който разполага с допълнителна вградена батерия с капацитет 1020 mAh, по-добър захват, бутон за активиране на камерата и гнездо за монтиране върху статив. Nokia Lumia 1020 ще се продава в Щатите от 26 юли на цена от 300 долара при подписване на двугодишен договор, a по-късно през това тримесечие ще достигне и до Европа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници