България е застрашена от дефлационна спирала

България е застрашена от дефлационна спирала
Експерти предупреждават, че опасностите идват от свитото търсене, което кара бизнеса да намалява продукцията и инвестициите. Снимка: finance.bnr.bg
A A+ A++ A

Кризата в българската икономика се задълбочава, а инфлацията е показател за растеж. В същото време, дефлационните процеси показват свито търсене, което кара компаниите да не увеличават цените и да намаляват печалбите си и инвестициите. В резултат на тези процеси, икономиката може да попадне в дефлационна спирала, която да спре растежа за дълъг период от време, съобщи http://darikfinance.bg .

Става ясно, че през юни потребителските цени са паднали с 0.4%. Така от началото на тази година те намаляват с 1.1%, докато инфлацията в страната ни на годишна база е 2.6%, което обаче се дължи повишаването на цените на електроенергията от ДКЕВР през през миналото лято.

Справките сочат, че през миналия месец са поевтинели хранителните продукти и безалкохолните напитки, облеклото и обувките, режийните разходи, здравеопазването, транспорта, съобщенията, горивата. Това показва, че има дефлационен натиск върху повечето отрасли в икономиката. Дефлационен натиск се наблюдава върху повечето отрасли в икономика ни. Националната статистика също отчита дефлация на месечна база от февруари насам.

Експерти предупреждават, че опасностите идват от свитото търсене, което кара бизнеса да намалява продукцията и инвестициите в нови работни места, както и да съкращава служители.

#дефлация #ДКЕВР #отрасли #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници