Чобанов: Ще се прекрати политиката на неразплащане с бизнеса

Чобанов: Ще се прекрати политиката на неразплащане с бизнеса
A A+ A++ A

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че актуализацията на бюджета е знак, че ще бъде прекратена политиката, която се е водела до момента – да няма разплащане с бизнеса. Министър Чобанов говори пред журналисти в парламента, предаде Стандартнюз.

„Вече сме задължени и с лихви в размер на 25 милиона лева поради забавянето на възстановяването на ДДС през миналата година, а за първите 5 месеца на годината тези лихви са над 12 милиона лева. Такава практика няма как да бъде толерирана, защото допълнително натоварва и без това оскъдните ресурси, с които разполага фискът. При актуализацията на бюджета голяма част по посока разходи ще бъде за разплащане именно на задължения към бизнеса“, каза още министърът.

„Имаме очакване за брутния вътрешен продукт с 1,5 милиарда лева по-нисък и с 1 милиард лева по-ниско потребление, което също оказва влияние върху данъчните приходи. От данъка върху лихвите са събрани досега 29 милиона лева, а са разчетени 132 милиона лева – най-много 70 милиона лева от тях, изглежда, няма да бъдат събрани“, посочи Чобанов.

„Очакваните приходи и от ВЕИ също няма да дойдат. Само тези неща, които изброих, са за 300 милиона лева общо, които няма как да бъдат наваксани заради процеса на планиране. Размерът на дълга се запазва – държавата не е задлъжняла допълнително над предвидения в бюджета. В първите месеци на следващата година ще попълним фискалния резерв, тъй като тогава ни очакват сериозни плащания по външния дълг. За да бъде изпълняван бюджетът, трябва да бъде разчетен добре и актуализацията се налага именно заради това, че не е добре разчетен, което не означава разхлабване на разходите, освен изброените като приоритети. Актуализацията е едно признаване на действителното състояние на държавата“, поясни министърът.

#Петър Чобанов #министър #БВП #ДДС #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници