Варна и Бургас останаха без контейнерни терминали

Варна и Бургас останаха без контейнерни терминали
Контейнерни терминали могат да бъдат построени в момента само с нови заеми, или чрез публично-частно партньорство, смята транспортният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможностите за използване на заем от Японската банка за международно сътрудничество за изграждане на контейнерни терминали във Варна и Бургас са загубени. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде darikfinance.bg.

Според министъра решението за прекратяване на споразумението за заем от предишното правителство е прецедент в историята на японската банка.

България се отказа от заема в размер на 36 932 000 000 йени през 2011 г. след доклад, според който държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Пристанище Бургас“ не могат да съберат средства за заплащането на вноските и ще бъдат на финансова загуба до окончателното покриване на дълга.

„С реализацията на проекта щеше да се достигне натоварване на жп превозите с повече товари от тези, загубени от Кремиковци“, каза още Папазов и допълни, че липсата на контейнерни терминали е довела до отклоняване на националния и транзитен контейнерен поток през конкуриращите ни пристанища в Констанца и Солун.

Папазов посочи, че единствените източници за финансиране на изграждане на контейнерни терминали в момента са нови заемни средства или чрез публично-частно партньорство.

 



#Данаил Папазов #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници