Протестът, ден 29: Хоро пред парламента и китайски фенери за сбогом на кабинета

Протестът, ден 29: Хоро пред парламента и китайски фенери за сбогом на кабинета
A A+ A++ A

Народно хоро пред парламента и 240 китайски фенера, пуснати в небето над нощна София като символ на "сбогом" на кабинета на Пламен Орешарски бяха днешните хрумки на протестиращите за 29-ти пореден ден срещу управлвяващите. И днес МВР преброи около 3500 души на площада пред Министерски съвет, но шествието, което мина през центъра на столицата беше видимо неколкократно по-голямо.

Както обикновено, протестиращите се събраха на Ларгото между Министерски съвет и Президентството. Там те скандираха "Оставка", "Мафия" и освиркваха правителството. Стотици български знамена бяха издигнати във въздуха, а някои от лозунгите бяха: „Свободно бъдеще за децата ни”, „Данъци само срещу оставка”, „България е будна”, „Народът на България срещу слугите на Русия”, "БКП ни разделя от 1923 година", "Дойдохте насила, вървете си без сила", "Оставка веднага, наглеци", "Свободно бъдеще за децата ни", "Данъци само срещу оставка", "България е будна", "Народът на България срещу слугите на Русия", "По-високи заплати за полицаите" и "България каза: Орешарски, върви си".

Протестиращите блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Ал. Дондуков” в района на площад "Независимост" и около 20 ч потеглиха към Народното събрание. След като освирка парламента, мтожеството тръгна към паметника на Васил Левски, но като видя, че ул. "Оборище" не е блокирана от полиция, премина по нея и покрай храм-паметника "Св. Александър Невски" и след това по ул. "Раковска" и бул. „Цар Освободител” отново се върна пред сградата на парламента.

Част от протестиращите изиграха българско народно хоро пред сградата на Народното събрание, а голяма част от тях тръгна в посока Орлов мост и стигна до хотел "Плиска". Там протестиращите направиха път и пропуснаха преминаваща линейка.

Част от участниците в протеста отидоха до сградата на Българската национална телевизия и ръкопляскаха на медията заради обективната журналистика.

Пред Националния стадион “Васил Левски” група протестиращи пуснаха 240 летящи китайски фенери, които полетяха над езерото “Ариана”, Борисовата градина и околните квартали. Фенерите символизират депутатите, които трябва да излетят от парламента. 

Протестът премина спокойно и без инциденти, отчетоха от полицията, която през цялото време охраняваше шествието.

В Пловдив трима от протестиращите са получили писмено предупреждение от полицията днес. Те са били привикани тази сутрин в 4-то РУП, където са им връчени предупредителни заповеди да не подстрекават, да не провокират и да не приканват участниците в протестите към гражданско неподчинение. В противен случай ги грози глоба от 50 до 5000 лева. Днешният протест в града под тепетата отново блокира централни булеварди.

Протести имаше още в Благоевград, Сливен и други градове в страната.

#протест #правителство #оставка #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници