Дават 4 млн. лева за реставрация на Перперикон

Дават 4 млн. лева за реставрация на Перперикон
Части от сграда от късната каменно-медна епоха разкри екипът на професор Николай Овчаров на Перперикон, което е доказателство за заселването на първите хора още преди 6500 години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До февруари 2014 г. ще бъдат налети близо 4 млн. лв. за консервация, реставрация и изграждане на инфраструктурата на скалния град Перперикон, заяви археологът проф. Николай Овчаров в интервю за агенция „Фокус“.

Той посочи, че разкопките ще продължат до средата на септември.

Проф. Овчаров отбеляза, че може да бъде създаден туристически маршрут в Южна България и Северна Гърция, като той не може да се разработи само от археолози.

„За това трябва да се ангажират и правителството на България и Гърция - нещо, за което аз работя от много години“, каза проф. Овчаров.

Той подчерта, че има успех, но темповете могат да бъдат много, много по-бързи.

Заедно със Симеон Сакскобургготски и чуждестранни гости, проф. Овчаров направи обиколка на най-значимите археологически паметници на територията на Южна България и в Северна Гърция.

„Всъщност нашата идея със Симеон Сакскобургготски е да импулсираме това, да дадем един нов тласък на тези неща, да има отношение от страна на двете правителства, на общините, през които преминавахме, и в края на краищата тези цели да бъдат реализирани“, каза още Овчаров.

#Николай Овчаров #Перперикон #Южна България #Северна Гърция #Овчаров #Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници