Седмият крал на Белгия - Филип се възкачва на престола

Седмият крал на Белгия - Филип се възкачва на престола
Церемониите по абдикацията започнаха с молитва в катедралата "Сен Мишел и Гюдюл" в Брюксел. След нея започва интронизацията на новия държавен глава - крал Филип.Снимка: BELGA
A A+ A++ A

В неделя седмият крал на Белгия се възкачва на престола, след като Албер Втори обяви, че абдикира в полза на сина си. 79-годишният монарх реши да слезе от престола заради напреднала възраст и крехко здраве, съобщава белгийският вестник "Стандаард".

Церемониите по абдикацията започнаха с  молитва в катедралата "Сен Мишел и Гюдюл" в Брюксел. След нея започва интронизацията на новия държавен глава - крал Филип.

В събота Албер Втори призова поданиците си да запазят целостта на страната и да не спират да вярват в европейския проект.

"Дори ако нашата страна не винаги е лесно да се управлява, нашият плурализъм представлява едно безценно демократично богатство, подчерта в речта си кралят. 

От името на четирите общности в страната - валонци, фламандци, немскоезичното малцинство и чуждестранните представители - бяха отправени молитви за кралското семейство, за жертвите на войните и тероризма, за мир по света.

Церемонията в катедралата завърши с химните на Европа и на Белгия, изпълнени от кралския духов оркестър.

Албер Втори абдикира в 11.30 ч. българско време, а новият крал Филип ще положи клетва пред Федералния парламент в 13.00 часа.

На официалната церемония в Брюксел присъстват представители на кралското семейство, на европейски монархически фамилии, политици. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, дипломати и евродепутати са сред гостите. Там са  над 500 акредитирани журналисти, а охраната на центъра на Брюксел е поверена на близо 1000 полицаи.

Очаква се церемонията да бъде наблюдавана от повече от половин милион зрители. 

Следобед крал Филип ще приеме традиционния военен парад, в който ще участват 1300 пехотинци и десетки въздухоплавателни средства на Военновъздушните сили.

Крал Албер ще бъде запомнен и с приноса си за разрешаване на тежката политическа криза, която преди две години заплашваше Белгия с разпад.

За сметка на това Филип ще бъде първият белгийски крал, който ще плаща данъци и акцизи върху бюджетната си издръжка от около 11 милиона евро годишно.

Това е второто оттегляне от трона на монарх в Европа за тази година – преди половин година холандската кралица Беатрикс абдикира и предаде короната на сина си Вилем Александер.

#Белгия #Филип #Албер #Брюксел #Холандия #Беатрикс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино