Sony Ericsson отчете загуба за тримесечието

Sony Ericsson отчете загуба за тримесечието
A A+ A++ A

Голямата конкуренция на мобилния пазар, неблагоприятната макроикономическа обстановка и последиците от наводненията в Тайланд са основните причини през последното тримесечие на миналата година Sony Ericsson да отчете нетна загуба от 207 милиона евро. Това заяви президентът на компанията Берт Нордберг при анонса на финансовите резултати на компанията за последния отчетен период. За сравнение: преди година SE отчете нетна печалба от 8 милиона евро, а през предходното тримесечие беше на нула. Все пак компанията полага усилия да подобри положението си и през тази година започна да оптимизира портфолиото си и от обикновени телефони премина главно към смартфони. Като следствие от това продажбите на смартфоните с Android са се увеличили с 65% за година.

За тримесечието са били доставени 9 милиона телефона - с 20% по-малко за година и с 5% по-малко в сравнение с предните три месеца. Досега компанията е доставила общо 28 милиона смартфона Xperia. Средната продажна цена на телефоните на SE през периода е 143 евро, което е с 5% повече за година и с 14% по-малко спрямо третото тримесечие.

През последните три месеца на 2011 г. са отчетени продажби на стойност 1,3 милиарда евро - спад с 16% за година и с 19% спрямо предходния период. Около 80% от продажбите се дължат на смартфоните Xperia. Маржинът на печалба за периода е 24%, което е спад с 6% и 3% съответно за година и спрямо предното тримесечие. Компанията оценява дела си на пазара на Android на 10% по отношение на обема и 7% по стойност. Това са цифри за последното тримесечие. За цялата 2011 г. прогнозите са за дял 10% и по двата показателя. SE смята, че пазарът на смартфони през миналата година е нараснал с 60% до 463 милиона броя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници