Арабистът Киряк Цонев: България да започне диалог с Ливан по всички начини

Арабистът Киряк Цонев: България да започне диалог с Ливан по всички начини
Киряк Цонев. Снимка: „Марица“
A A+ A++ A

България трябва да води диалог с ливанското правителство по всички възможни начини, без да се съобразява дали в делегациите на ливанската страна в България или в Ливан бъдат включени и представители на „Хизбула“, които са легална правителствена партия, заяви арабистът Киряк Цонев в интервю за агенция „Фокус“.

Коментарът бе направен във връзка с решението на Европейския съюз да включи военното крило на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации.

Цонев уточни, че непосредствено след атентата в Сарафово и след първите обвинения по отношение на „Хизбула“ в България е дошла делегация от Ливан, която да разговаря с българските власти по въпроса.

„Никой от българските власти по онова време не пожела да разговаря с тази делегация, едва ли не беше обявена за „персона нон грата“, въпреки, че в нея имаше и членове на ливанското правителство“, каза още той.

Според Цонев България има какво да говори с Ливан. Това предимно са икономическите проблеми, разговорите ще включват положението в Сирия, отношението на „Хизбула“ във връзка с онова, което се случва в Сирия.

„Това са твърде сложни отношения, понеже „Хизбула“ е една шиитска организация, основните сили, които се бият със сирийското правителство, са саудитски сили“, каза още арабистът.

#Киряк Цонев #България #Ливан #Хизбула #Цонев #Сарафово #атентат #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници