Орешарски пред „Уолстрийт джърнъл“: Протестите не могат да продължат до безкрайност

Орешарски пред „Уолстрийт джърнъл“: Протестите не могат да продължат до безкрайност
A A+ A++ A

След седмици на всекидневни демонстрации в България срещу корупцията протестите прераснаха в насилие и увеличиха натиска върху новия български премиер Пламен Орешарски часове след като той отхвърли призивите на протестиращите да подаде оставка, пише американското финансово издание „Уолстрийт джърнъл“.

В кореспонденция от София на журналиста Шон Карни се описва обстановката около парламента тази нощ. Подобни улични протести доведоха до падането на предишното българско правителство тази зима. Сега новият премиер технократ Орешарски оглавява правителство на малцинството, но неговият меден месец с българите свърши прекалено бързо заради назначението на Делян Пеевски, припомня изданието.

В интервю за вестник „Уолстрийт джърнъл“, дадено във вторник, Орешарски казва, че протестите не могат да продължат до безкрайност, повтаряйки, че няма да подаде оставка. Той признава, че България има корупционна история, в която са замесени бизнес интереси и правителства, но подчертава, че никой не може да очаква проблемът с корупцията да бъде разрешен за една нощ. Орешарски определя и като неприемливо да бъде критикуван, че насърчава корупционните практики, при условие че той заема поста само от няколко седмици.

В интервюто премиерът коментира и противоречивите назначения, които станаха причина за демонстрациите. Той подчертава, че „що се касае до качествата на назначените, той също има възражения“, но припомня, че парламентарната политика включва и постигането на компромиси с партньорите. Премиерът предупреждава обаче, че понякога легендите надделяват над действителността, и добавя, че въпросните назначения не са по никакъв начин различни от назначенията при предишното правителство.

„Много от тези хора заемаха същите позиции и при предходните правителства и тогава нямаше протести“, посочва българският премиер. Той уверява, че продължава да бъде верен на демократичните принципи.

(По Дарикнюз)

#Парламент #протести #Орешарски #интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »