„Репортери без граници“ осъждат насилието срещу журналисти

„Репортери без граници“ осъждат насилието срещу журналисти
A A+ A++ A

„Репортери без граници“ твърдо осъжда случаите на полицейско насилие над най-малко седем журналисти и един блогър по време на отразяването на блокадата на Парламента в столицата София, съобщават от организацията.

В съобщението се отбелязва, че „Трийсет депутати, трима министри и журналисти бяха възпрепятствани от протестиращите да напуснат сградата в нощта на 23 срещу 24 юли 2013“, но с това приключва оценката им за задържането на 109 „заложници“ в сградата на парламента от страна на протестиращите, което е нарушаване на техните човешки права. „След повече от 40 дни на протести, по време на които напрежението между протестиращи и управляващи расте, организацията призовава двете страни да гарантират сигурността на отразяващите събитията. „Репортери без граници“ настоява българското правосъдие да проведе пълно и цялостно разследване на проявите на насилие и виновните да бъдат осъдени“, се казва още в съобщението.

„Росен Босев, журналист в седмичника „Капитал“ получава удари в областта на торса от полицаи. След оплакване пред офицер, отговарящ за операцията, получава отговор, че „не е бил бит достатъчно“. Валентин Грънчаров от Дарик радио получава удари от палка по главата, докато отразява протеста. Докато снима сцената с камерата си, Кирил Хараланов от информационния сайт OFFnews е ударен от полицай и повален на земята. Иво Божков, блогър на свободна практика, е повален на земята с ритници, докато снима насилието, упражнявано от полицаи. В момента е със сериозни наранявания и вътрешен кръвоизлив. Операторът от Канал 3 Цветан Фиков също става обект на полицейско насилие, след като се легитимира с прескартата си пред органите на реда. Той получава удар по лицето, който разбива горната му устна, докато снима опитите за извеждане на депутати от Парламента. Друг присъстващ журналист, Иван Бедров, съобщи, че камерата му е счупена, след като я изпуска вследствие на три удара с палка. Операторите от бТВ Благой Момчилов и Дани Драганов и апаратурата им също стават мишена на органите на реда“, информират от „Репортери без граници“.

България заема 87-мo място в годишното класиране на свободата на пресата за 2013, публикувана от „Репортери без граници“. Седем позиции по-ниско в сравнение с 2012, България заема последното място сред страните в Европейския съюз, припомнят от организацията.

(По БГНЕС)

#насилие #журналисти #депутати #Репортери без граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници