Йовчев: Имахме сигнали, че се подготвя атака на парламента във вторник вечерта

Йовчев: Имахме сигнали, че се подготвя атака на парламента във вторник вечерта
Йовчев не уточни за какъв тип атака е бил сигналът, но поясни, че не става въпрос за палеж. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имахме категорични сигнали, че се подготвя атака на парламента във вторник вечерта“, заяви министърът на вътрешните работи министър Цветлин Йовчев след заседание на Националния съвет на БСП, предава „Фокус“.

Това беше една от причините, която налагаше да предприемем евакуация на народните представители и то през светлата част на денонощието”, добави Йовчев.

Той отбеляза, че сигналите са получени в МВР.

Йовчев не уточни за какъв тип атака е бил сигналът, но поясни, че не става въпрос за палеж.

Започнахме малко по-бързо, но тъй като беше доста трудно да се организира с народните представители, това беше една от причините, поради която планът за евакуация с автобуса не успя. Имаше съпротива у някои народни представители, не са искали да се отзоват веднага на това да се качат в автобуса, което забави евакуацията значително”, коментира Йовчев.

„Определено имаше организация на хората, които отвън целяха да провокират напрежение и целяха да провокират насилие. Те непрекъснато получаваха информация за това какво се случва, какво се планира и имаха групи отвън, които координираха дейността на протестиращите и се опитваха да ги насочат в дадена посока”, посочи министърът.

На въпрос откъде е идвала тази информация Йовчев отговори: „В Народното събрание имаше доста хора и не бих могъл да кажа откъде”.

На въпрос дали би обвинил журналистите, Йовчев каза: „Не. Ако вие бихте ги обвинили, ще ви помоля да дадете повече информация”.

Депутатите не са били предупредени за готвената атака срещу парламента във вторник вечерта, каза още Йовчев.

Вътрешният министър е информирал депутатите и членовете на съвета за действията на МВР във вторник вечерта при обсадата на парламента.

Не считам, че беше удачно в този момент да всяваме допълнително напрежение и депутатите да бъдат напрегнати допълнително с информация за готвени атаки. Беше създадена съответната организация. Ние имахме кризисна ситуация, различна от това само да охраняваме сградата на Народното събрание и протеста“, отбеляза Цветлин Йовчев.

Беше сформиран Кризисен щаб в МВР, който аз ръководих. Имаше две нива – първото беше тактическо, на место от ръководители на СДВР; второто ниво – оперативно, беше в щаба в МВР, където се осъществяваше взаимодействие с другите организации”, обясни Йовчев.

„Обработват се всички записи от вторник вечерта. Надявам се съвсем скоро да бъдат установени провокаторите и да им бъдат повдигнати обвинения. Видно е, че имаше хора, които целенасочено работиха в посока да набавят средства, с които да атакуват, да препречат свободното придвижване на депутатите и да ги атакуват тях и парламента”, каза още вътрешният министър.

#Цветлин Йовчев #протести #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници