Бойко Борисов: Да актуализират бюджета с 200 млн. лв.

Бойко Борисов: Да актуализират бюджета с 200 млн. лв.
A A+ A++ A

„ГЕРБ е против актуализация на бюджета. Но понеже те така или иначе ще го актуализират, искат да вземат 1 млрд. лв. заем, казваме – ако правят това зло, поне да направят по-малко зло – да актуализират с 200 млн. лв. бюджета“, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с ръководствата на двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, предаде „Фокус“.

На срещата е обсъждана темата с актуализацията на бюджета. От ГЕРБ са внесли предложения за актуализацията между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. В предложението на ГЕРБ е заложен социален пакет от 150 млн. лв. и още 700-800 млн. лв. по споразумения в сферата на образованието и земеделието.

„Поне да минимизираме щетите от актуализацията, а в същото време да бъдем и отворени поне за нещо разумно, което да се направи с тези пари. Актуализацията на бюджета не бива да надвишава 200 млн. лв. Затова ние предлагаме един социален пакет от 150 млн. лв. плюс има подписани от нас споразумения с образованието, с земеделието, там са по-малко пари – 700 – 800 млн. лв., които също могат да бъдат актуализирани и в рамките на 200 млн. лв. ще се справят“, обясни Борисов.

„В областта на енергетиката трябва бързо съгласие между основните политически сили, неправителствени организации. Да се постави всичко на масата, защото с тези популистки ходове, които се правят, или ще фалират НЕК, или ще продължат да залъгват хората, че ще намаляват цената на тока. Основните приходи в енергетиката са именно от потребителите. Когато се намалява цената, която дълги години беше изкуствено държана, фалира НЕК. Хората трябва да знаят, че когато им кажат 5% намаляваме цената, знаете – февруари намалихме с близо 8%, това са популистки действия и енергийният холдинг ще фалира. Трябва всички да бъдем честни с обществото“, коментира Бойко Борисов.

В следващите дни ще се организира кръгла маса по темата енергетика. От ГЕРБ са заявили участието си в такъв форум.

„Да се каже честно на обществото какво е състоянието на енергетиката след „Цанков камък“, след „Белене“. Ако не, в следващите години НЕК ще фалира. Това са миньорите, ТЕЦ-овете, много хора в енергетиката, които през зимата ще излязат на улицата“, посочи Борисов. „Трябва да се знае какво е правено в енергетиката през тези 20 години и от какво трябва да се отървем или какво трябва да се предоговори“, допълни той.

#КТ „Подкрепа" #КНСБ #ГЕРБ #Бойко Борисов #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници