С шествие внасят в МС подписката в подкрепа на Орешарски

С шествие внасят в МС подписката в подкрепа на Орешарски
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Гражданската инициатива „За нов Обществен договор“ ще внесе на 30 юли в Министерския съвет междинните данни от провеждащата се национална подписка с граждански искания.

Към момента своята подкрепа за кабинета „Орешарски“ са дали над 260 хиляди българи само за 20 дни, съобщават организаторите. Междувременно протестиращите вече близо месец на контрапротеста пред НДК се разграничиха и казаха, че те имат друга подписка, съобщи БГНЕС.

Целта на инициативата на „За нов Обществен договор“ е да бъдат обсъдени възможностите за реализиране исканията на гражданите до края на годината и сформиране на съвместна работна група, включваща експерти от Министерския съвет, Народното събрание, ресорните министерства и гражданската инициатива, която да подготви предстоящото провеждане на Кръгла маса. Идеята е на нея да бъдат обсъдени нерешени обществено значими проблеми, стоящи пред България от години. Кръглата маса цели още постигането на национално съгласие чрез сключване на нов Обществен договор, гарантиращ прозрачни правила и норми във взаимоотношенията на гражданите с институциите.

Основен лозунг на инициативата ще е „Орешарски, свърши си работата!“. Внасянето на подписката се организира от Гражданска инициатива „За нов обществен договор“ и ще стане с тържествено шествие, което символизира началото на демокрацията в България. То ще стартира в 10.30 часа от градинката пред „Кристал“, след това ще продължи по бул. „Цар Освободител“, за да стигне до сградата на Министерския съвет. Организаторите от гражданската инициатива предвиждат 28 кутии от 28-те области на България, с които да бъде внесена подписката.

Гражданската инициатива „За нов Обществен договор“ счита, че в името на България помирението и съгласието на националната кръгла маса ще сложат край на 23-годишния преход и неговия обществено–политически и социално-икономически модел, довел и превърнал България в най-бедната и изостанала страна – членка на ЕС.

Националната подписка на Гражданска инициатива „За нов Обществен договор“ в подкрепа на гражданските искания продължава и към момента в стотици градове и села на страната. В нея са включени искания за: приемане на ново изборно законодателство, ново антимонополно законодателство, нов регламент за финансирането на политическите партии, повече прозрачност в работата на институциите, мерки за справяне с престъпността и корупцията, гарантиране на медийната свобода и независимостта на медиите, реформи в сферата на здравеопазването, образованието и пазара на труда. Гражданите настояват още за конкретна програма по месеци за извеждане на икономиката на страната от кризисното състояние, за оптимизиране на държавната администрация, за стабилизиране и развитие на селското стопанство и др.

#"Орешарски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници