Зафиров: Комисията за конфликт на интереси беше създадена за натиск и омаскаряване

Зафиров: Комисията за конфликт на интереси беше създадена за натиск и омаскаряване
Зафиров обясни, че в правомощията на председателя на комисията е и преценката кое решение да придвижи към институциите и да стане обществено. Снимка: e-burgas.com
A A+ A++ A

Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е била създадена като форма на натиск и омаскаряване на политици, общественици и бизнесмени,  заяви пред ТВ7 депутатът от ПГ на КБ и член на КПУКИ Атанас Зафиров, предава БГНЕС.

Според него това трябва да спре.

Скандална практика в комисията е било масово да се вземат решения в непълен състав.

„Комисията и без това е достатъчно малка и на практика петима човека могат да решават съдбите на хора“, каза Зафиров.

Той разкри още, че са вземани решения, без да има председател.

Зафиров подчерта, че в момента председателят на комисията е отстранен и срещу него се води досъдебно производство, а главният секретар на комисията Красимира Мирчева е била уволнена, без да е казано точно защо.

 

Социалистът обясни, че на изслушването на комисията във вторник в НС не е станало ясно какъв е смисълът от съществуването й точно в този вид, в който е разписана в закона.

По думите му представеният от комисията доклад за дейността й през 2012 г., който ще бъде разгледан в четвъртък в НС, е „само празни приказки и добри пожелания“.

„Големият въпрос е с каква санкция те са се събрали и дори са променили правилата на работа, което е още по-скандално. Предстои да бъде направен анализ на този техен акт“, каза Зафиров.

Той сподели, че се предвижда създаването на подкомисия в НС, която да се занимава специално само с този казус.

Народният представител обясни, че в правомощията на председателя на комисията е и преценката кое решение да придвижи към институциите и да стане обществено.

„Друг факт, който се установи вчера, е, че е имало известно забавяне или изобщо не е качено решението за конфликт на интереси на г-н Плевнелиев в качеството му на министър. Това е взето като лично решение на председателя на комисията“, съобщи Зафиров.

„Моят конкретен казус за Вяра Петрова в тефтерчето на Златанов е отбелязан, като „да се удари“. В същото време е взето решение, че няма конфликт на интереси. Това решение обаче е взето в негово отсъствие. Това мен ме навежда на определени мисли“, коментира депутатът от КБ.

Той заяви, че решението е бавено 9 месеца и явно се е търсело някакво решение, с което да бъдат удовлетворени всички.

Зафиров поясни, че Петрова има защитници в ГЕРБ и в началото на тефтерчето е било записано да се пази, но след това тя е излязла от партията и към края му решението е друго.

Според него трябва да бъдат разследвани и хората, припознати зад инициалите от тефтерчето.

„За момента само г-жа Фидосова се припозна и макар и да отрече в началото, след това си подаде оставката, за да си изчисти името“, заключи Зафиров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино