Гърция получи нов транш от 4 млрд. евро

Гърция получи нов транш от 4 млрд. евро
A A+ A++ A

Гърция получи поредния транш на стойност 4 милиарда евро от ЕС и МВФ, които й бяха обещани, при условие че Атина приложи пакет от мерки за съкращения в публичния сектор, предаде Стандартнюз.

Сумата се състоеше от два отделни пакета - 2,5 милиарда евро от спасителния фонд на еврозоната и 1,5 милиарда, събрани от централните банки на европейските страни под формата на възстановяване на Атина на лихви от гръцкия дълг. Сумата ще послужи да се покрият финансовите нужди на страната.

Падежът за погасяване на дълга от 2,5 милиарда евро е през 2048 година.

На 8 юли ЕС и Международният валутен фонд се съгласиха да освободят нов заем за Гърция в размер на 6,8 милиарда евро, но поставиха като условие страната да изпълни 22 програми, главно съкращаване на публичния сектор и извършване на реформа в данъчното законодателство.

На 18 юли парламентът в Атина гласува закон за държавния служител, чието прилагане започна миналата седмица.

Междувременно от днес в Гърция влиза в сила намаление от 23 на 13% на данък добавена стойност за търговски обекти в сферата на туризма, който е ключов сектор за гръцката икономика.

Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене. Намалява се данъкът и за готовите ястия, които се продават в супермаркети. С новата ставка ще се облагат и всички безалкохолни напитки, но само при консумация на място.

Няма да има намаление за спиртните напитки, както и за нощните клубове и барове.

Това е първо намаление на данък, прието от тройката международни кредитори на Гърция, и неговата цел е да се провери дали ще стимулира потреблението и изваждането на приходи от туризма на светло.

„Казах на тройката кредитори, че ако намалим ДДС от 23 на 13 на сто, ще нараснат приходите в бюджета и ще се намалят данъчните измами. Тройката кредитори не смята така, но прие намаляването на данъка“, обясни при обявяването на мярата премиерът Андонис Самарас.

По думите на финансовия министър Янис Стурнарас след предстоящото експериментално намаляване на ДДС в заведенията от 1 август, което трябва да стимулира потребителското търсене и да увеличи постъпленията в хазната, следващата непосредствена цел е намаляването на осигурителните вноски на гражданите, свеждането на данъчните коефициенти до конкурентоспособно равнище в сравнение със съседните страни, както и намаляване на косвените данъци.

#Гърция #помощ #МВФ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници