Администрацията на Обама наложи вето на забрана за продажба на iPhone и iPad в Щатите

Администрацията на Обама наложи вето на забрана за продажба на iPhone и iPad в Щатите
A A+ A++ A

През юни Samsung спечели победа в патентната си битка с Apple, след като ITC наложи забрана за продажба в Щатите на съвместими с мрежата на AT&T iPhone 3G, 3GS, 4, iPad 3G и iPad 2 3G. Часове преди тя да влезе в сила администрацията на президента Обама наложи вето върху изпълнението й. Като основания за това в писмото се посочват опасения, че притежателите на патенти получават прекалено влияние върху пазара, а освен това се изказва мнение за потенциална вреда върху конкурентните условия в щатската икономика. Въпреки решението Samsung може да продължи да търси патентните си права през съда.

Подобно вето, при което президентската администрация налага вето на забрана за внос в Щатите от американската International Trade Commission, се случва за пръв път от 1987 г насам. В случая в основата на решението на ITC залегна патент за кодиране на мобилни комуникации, който Samsung твърдеше, че е нарушен от Apple. Патентът се явява основополагащ за индустрията, който трябва да бъде лицензиран на принципа FRAND (честни, разумни и недискриминиращи условия).

От Samsung твърдяха, че от 2010 г. насам са предлагали на Apple различни условия, но американската компания е отказвала да подпише лицензионно споразумение за него. От Apple пък заявиха, че условията за лицензиране са били неприемливи, както и че според тях Samsung не трябва да могат да използват подобни основополагащи патенти за борба с конкуренцията.

http://9to5mac.com/2013/08/03/president-obama-vetos-apple-iphone-4-3g-ipad-2-product-ban/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници