Сдружението на частните болници иска да отпаднат изисквания на ЗОП

Сдружението на частните болници иска да отпаднат изисквания на ЗОП
От юридическа гледна точка заплащането от страна на НЗОК на извършената дейност в частните лечебни заведения не е нито субсидия, нито държавна помощ. Снимка: health.bg
A A+ A++ A

„Изискванията на Закона за обществените поръчки /ЗОП/ не са приложими и трябва да отпаднат за всички частни болници със 100% частен капитал“. За това настоява Управителният съвет на Националното сдружение на частните болници /НСЧБ/ по повод започналата дискусия в медиите за пригодността на ЗОП в дейността на частните инвестиции в болничното здравеопазване.

Аргументите на НСЧБ са, че прилагането на ЗОП за частните болници, които имат повече от 30% приходи от публичен източник, е нелогично и нецелесъобразно.

„От юридическа гледна точка заплащането от страна на НЗОК на извършената дейност в частните лечебни заведения не е нито субсидия, нито държавна помощ, а напротив – то представлява плащане за вече предоставена услуга. След извършването на плащането средствата от здравната каса се трансформират в частни средства на лечебното заведение, което управителните органи на болницата разходват според потребностите, поясняват от сдружението.

„Парадоксален е и фактът, че на обществени поръчки подлежат също и медицинските изделия, които не се заплащат от НЗОК“ коментират експерти.

„Провеждането на процедурата е скъпо и може да се окаже непосилно за малките частни болници“, алармира НСЧБ и допълва, че за гъвкави структури като частните болници е безсмислено обременяването с тежки и бавни процедури.

#НЗОК #ЗОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници