Хак заплашва потребителите на луксозни тоалетни

Хак заплашва потребителите на луксозни тоалетни
A A+ A++ A

Заглавието звучи странно, но все пак продължете да четете, ако сте притежател на луксозна тоалетна на японската компания Lixil. Тя може да се управлява чрез смартфон, но от проучване на експерти по сигурността се оказва, че връзката между двете устройства не е защитена, което на свой ред може да предизвика редица неудобства.

Например някой с телефон с Android може да започне да управлява многобройните й функции чрез приложението My Satis, докато я използвате. Цената на въпросната тоалетна достига до 5686 долара и може да пуска водата автоматично, има вградено биде и дори може да възпроизвежда музика и разпръсква аромати.

Проблемът е в това, че тоалетната се свързва с телефона през Bluetooth, като използва стандартен код за сигурност 0000 и така може да се контролира от всеки, който е в обсега на безжичната технология. В доклада на открилите пропуска се посочва, че атакуващият може да накара тоалетната да вдига и спуска капака си и да се почиства многократно и така да повиши сметката за ток и вода на собственика. Освен това може да причини и неудобства на ползващия я, като активира бидето или функцията за изсушаване.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-23575249

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници